Избор и съхраняване на гуми за селскостопанската техника

Днес на пазара се предлагат много и най-различни марки и видове гуми за земеделска техника, предназначени за различни почви и разнообразни условия на работа. Благодарение на съвременните технологии, които се използват при производството на гумите, те са способни да издържат много високи натоварвания и при това да оказват минимално налягане върху почвата, което на свой ред води до повишаване на добивите

Изборът на подходящ трактор и инвентар е най-важното условие за ефективна работа на полето. Но не по-малка е ролята на гумите. Те вече не са просто отделен компонент, те са част от цялата система, призвана да повиши производителността в земеделската работа. Безусловно земеделската техника изисква значителни инвестиции. Но тези разходи могат да се оптимизират с помощта на грамотно подбрани гуми, които ще намаляват натоварването от тежките машини върху почвата, както и ще осигурят предаването на теглителното усилие от техниката с мощни двигатели.
Изборът на шарка на протектора, съставът на гумата, страничните стени, налягането и размера на гумите, се определя от типа на извършваните работи, вариантите на използване, характеристиките на машината и много други фактори. За да подберете правилно гумите за конкретно вашите задачи, трябва внимателно да ги проучите.
Въпросът за избор на гуми застава пред земеделците в два случая – при покупката на техника в заводска окомплектовка и при покупката на гуми за смяна.  В първият случай няма много варианти за избор, тъй като изборът на гуми е ограничен от производителя. Във вторият пред фермерът се отваря море от възможности. И тук всеки се ръководи от собствената си представа за това какво са хубави гуми. Обикновено става дума за параметри като доверие към производителя, качество на продукта, проходимост, цена.  Машините идват от завода с гуми с определен размер и модели. Качествените гуми на трактора могат да служат няколко години, а на комбайна – над 10 сезона. 
При избор на гуми земеделците трябва да се ръководят от собствения си опит, да се запознаят с мнението на други потребители, на дистрибутори на земеделски гуми, да проучат информацията за новостите на пазара и техните предимства, както и да вземат предвид спецификите на техниката и особеностите на почвите в стопанството си.
Освен избора на самите гуми, е важно да се определи правилното налягане, а това е цяла наука, поради което е най-добре да се доверите на специалистите. Благодарение на правилно подбраното налягане, може да се постигне намаляване на уплътняването на почвата, повишаване на добивите, както и забележима икономия на гориво. Важно е да се обърне внимание на качеството на гумите, устойчивостта им към срязване и пробождане. Гумите трябва да имат добра проходимост и да оказват минимално налягане върху почвата.
За много модели трактори производителите предлагат широк избор от размери и марки гуми. И при последващата им замяна, например поради износване, трябва задължително да се спазват същите размери на гумите, каквито са били поставени на трактора при закупуването му.
В John Deere разделят гумите на групи. В зависимост от трансмисията разликата между групата на задните и предните гуми може да бъде 4 или 5. При спазването на този алгоритъм може да се подбере необходимия разрешен размер на гумите за работа на полето, които няма да намалят живота на трансмисията и мостовете. Важно е да се спази размерът, а марката на производителя на гумите няма значение.
Работата на тракторите в земеделието е да изпълняват задачи, свързани с високи натоварвания. А качеството на работата, извършвана от трактора, директно зависи от избраните гуми, което в крайна сметка оказва влияние и върху добивите.
Дори при ниски скорости, машините произвеждат мощна теглителна сила, а колелата и гумите редовно са подложени на голямо натоварване и износване. Поради това при избор на земеделски гуми стават важни следните критерии: съответствието на модела на гумите на типа на трактора, високото налягане върху почвата, устойчивост към спукване, висока проходимост, добро сцепление с почвата, както и висока способност за самопочистване. 
Важни са типът работи, извършвани от трактора, неговите технически особености и вида на почвата. Например, за да може тракторът на мека и влажна почва да осигури висока тяга, се използват специални гуми с дълбока шарка на грайфера и повишена проходимост. Трябва да се обърне внимание на съответствието на гумите с натоварването, което ще оказва върху тях тракторът с агрегатирания инвентар. Като правило в стандартната окомплектовка на машината влизат гуми, в които е заложена възможността за работа при максимално натоварване. Но ако се планира тракторът да е интензивно зает изключително на тежки работи, то вероятно има смисъл да се вземат гуми с по-голям коефициент за натоварване. Трябва да се има предвид и дали гумите ще бъдат единични или сдвоени. Във втория случай може да се вземат гуми с по-нисък коефициент на натоварване.
Следващият момент е избор между ниско и високо налягане. Колкото са по-големи вертикалните натоварвания, толкова по-високо трябва да е налягането. Но днес много производители предлагат гуми, способни да работят с големи натоварвания и при ниско налягане. Това увеличава контактното петно и позволява по-ефективно да се задейства теглителната мощност на трактора.
Следващият важен параметър за гумите, който в значителна степен влияе върху рентабилността на използваната техника е устойчивостта им към износване. Разликата в цената между обикновените и износоустойчивите гуми варира в диапазона 1:1,5, но по-износоустойчивите гуми служат 2-3 сезона, а обикновените – не повече от 1, поради което икономията е очевидна. Особено актуална е износоустойчивостта при работа на царевица или слънчоглед. Техните растителни остатъци са толкова остри, че буквално откъсват от колелата на машините парчета гума, като я ерозират.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X