Шест държави искат компенсации от ЕС за понесените загуби в селското стопанство по време на войната в Украйна

Шест държави от ЕС искат обезщетение за щетите, които са претърпели поради факта, че евтината пшеница от Украйна, оставена на европейска територия, се отразява на собствените им продажби. Те молят Европейската комисия за бързо решение и износ на украинска пшеница до крайната й дестинация, а именно Африка.

В документ, цитиран от RFI, шест държави от ЕС искат европейска помощ в бизнеса с пшеница и евтина царевица от Украйна, които навлязоха на европейския пазар, без да спазват стандартите за качество и нарушават конкуренцията. Документът е изготвен от полски дипломати. Той е подписан още от Унгария, Румъния, България, Словакия и Чехия и е представен на срещата на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел на 30 януари.

Сегашната ситуация е следствие от улесняването на вноса от Украйна в ЕС, включително премахването на митата за една година, се посочва в документа. Въпреки че споменатите държави подкрепят усилията за подпомагане на Украйна, те обръщат внимание на факта, че европейските зърнопроизводители търпят нежелани последствия.

Изискват се спешни мерки, тъй като, както се казва в документа, европейското селско стопанство вече е претърпяло други сътресения, причинени от тази война, като повишаването на цените на горивата и торовете.

Шестте държави изискват не само нов инструмент – предпазна мрежа – но и връщане към помощта на ЕС, обвързано с производство (премахнато от новата Обща селскостопанска политика), укрепване на коридорите за солидарност (така че украинските продукти да достигат крайната си дестинация, транзитно само ЕС) като помощ за Украйна, която няма въздействие върху европейския вътрешен пазар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X