Управление на вредителите с биопестициди


📚 Биопестицидите (биологични пестициди) са средства за борба с вредителите и химикали, получени от естествени източници като бактерии, гъбички, вируси, растения, животни и минерали.

   Те са предназначени да осигурят алтернатива на синтетичните химикали, използвани за контрол на популациите от вредители в системите за производство на култури.

   Тези биологични агенти за борба с вредителите са направени от естествено срещащи се материали, като бактерии, растения и минерали, и са предназначени да се насочват към вредителите, без да вредят на полезните насекоми или околната среда.

 Докато някои активни съставки са много специфични за определен вредител или сродни видове, други имат широкоспектърно действие.

 Въз основа на източника, биопестицидите могат да бъдат поставени в четири широки категории:

растителни вещества (органични киселини, алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, сапонини и терпеноиди)
микроби (ентомопатогени, Bacillus spp., Streptomyces spp. и Trichoderma spp.)
токсини (авермектини от Streptomyces avermitilis, спиносад от Saccharopolyspora spinosa, стробулурин от гъбата Strobuluris tenacellus и церевизан от дрождите Saccharomyces cerevisae)
минерали (диатомична пръст, минерално масло, калиеви соли и минерали като сяра и силиций)
други естествени материали

Обикновено отнема повече време на вредителите да развият резистентност към биопестицидите, тъй като биопестицидите често имат сложни начини на действие.

Биопестицидите често са насочени към много тесен набор от видове, като са вредни единствено за вредителя, увреждащ реколтата. Те рядко безпокоят дивата природа и полезните организми в околната среда, като са устойчива алтернатива на традиционните пестициди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X