Агротайм „Агрохимикали и Семена“: Предлагаме на българските земеделци решения, логистика и експертиза

Даниел Петров, търговски директор в Агротайм, отдел „Агрохимикали и семена“ пред „Гласът на земеделеца“

Интервю на Ася Василева

Агроном Петров, какво предлага търговският отдел на фирма „Агротайм“ на българските земеделци?

В търговския отдел на Агротайм работят 6 търговски представителя. Фокусирани сме най-вече в Североизточна България – като започнем от Русе и стигнем до Добрич.

Предлагаме на българските земеделци решения, логистика и експертиза.

Какво предлагате по отношение на решенията?

Решенията в земеделието винаги са сложни. Няма готови конкретни формули. Всичко зависи от ситуацията, от технологиите и конкретното стопанство. И точно тук е необходима високата експертиза, която трябва да предложи тези решения.

Хората, които работят в търговския екип на Агротайм са висококвалифицирани агрономи на първо място. Това, и за мен като агроном, е най-важното. Всички са достатъчно опитни агрономи, които имат познанията да дават конкретни практически решения. Залагаме на сериозни хора, които могат да реагират адекватно на полето спрямо конкретния проблем. Независимо дали трябва да се препоръча препарат, да се коригира храненето или да се оптимизира схемата на отглеждане на културите, диагностицират различни заболявания и т.н. Това е нещото, което ни отличава от по-голямата част търговци на пазара. 

Семената, които предлагаме са първо и второ размножение пшеница и ечемик. Стремим се да предлагаме това, което се търси на пазара, с високи добиви и качество. Семената си ги заготвяме ние в комплекс от различни машини и структури, които ги заготвят, изчистват и обеззаразяват. 

Вие сте изключителен представител на торовете с марката FoliQ за България. Освен това в Агротайм работите изключително с тях.

В Агротайм се работи изключително и само с продуктите на FoliQ. В предишните години е имало доста експерименти с различни брандове и различни технологии, но изборът конкретно на тези продукти е заради тяхното качество на първо място. И на второ място, заради проблемите, които решават.

Продуктите са със страхотна консистенция, със страхотно качество и са много богати на елементи. Реагират адекватно на различни резервоарни смеси с фунгициди, инсектициди и хербициди. Практиката е такава, че в една пръскачка понякога влизат 6-7 неща и досега не сме имали проблеми със смесимост или с пригори.

Торовете FoliQ са с високо съдържание на микро- и макроелементи и на аминокиселини.

Защо е необходимо листното хранене и какво дава то на земеделците?

Дава сигурност в трудни моменти, каквито са последните няколко години. Дава сигурност, че в точния момент земеделците могат да обезпечат растението с нужния елемент. Често микро- и макроелементите са блокирани в почвата поради една или друга причина – алкална, кисела почва и т.н. На края на кампанията това се отразява на кантара.  

Освен цялата гама микро и макроелементи в повечето продукти на FoliQ има и аминокиселини. Това го има в много малко други продукти на пазара. 

Споменахте трудни времена. Какви са основните предизвикателства пред земеделието днес?

На първо място промените в климата. Наблюдава се тенденция за изместване на сезонността. Визирам удължаването на зимата. Преместването й в първите месеци на годината, които са типично пролетни месеци и стреса за кутурите, който се получават поради това. Виждаме го и сега – в края на януари сме, а тепърва започва да вали сняг.  Това е стрес за растенията и той ще се отрази в добивите. Най-често негативно. 

Какво могат да направят земеделците, за да намалят негативното въздействие на климата?

Могат да потърсят компетентен консултант от Агротайм.

Споменахте и логистика …

Тук влизаме във втората част на нашата работа. Освен компетентната консултантска дейност, залагаме и на много бърза логистика. Нашата работа не е като продажбата на нормална стока. Работата не приключва с това. При нас сецифичното е интензивността и кампанийността. Работата е активна през няколко месеца в годината, но те са на пълни обороти. Доставката и при семената, и при препаратите за растителна защита, и при листните торове, е критична. Стараем се и смятам, че се справяме много добре.

В днешните сложни времена какво е необходимо за едно икономически рентабилно зърнопроизводство?

Мога да отправя един апел. Хората трябва да си гледат сметката. С калема, с листа, всичко да бъде пресметнато до последната стотинка. Снижаване на разходите, оптимизация в някои полета – растително-защитни технологии, хранене на растенията. Всичко трябва да бъде премерено и трябва да съществува известна доза диверсификация. Като започнем от различните хибриди семена, тяхното позициониране в различните региони, изпробването на нови неща и при успех спазването на една качествена технология, която ще донесе рентабилност на стопанството.

В тези трудни и несигурни времена, аз като агроном и като икономист, мога да кажа, че такъв бизнес под открито небе, колкото и да е непредвидим, трябва да се планира. Бих се обърнал към всички колеги с апела – планирайте от малко по-рано!

Практиката, която предприемат доста зърнопроизводители в момента е да намаляват инвестициите. Това правилен път ли е?

На микрониво това зависи от фермера. Зависи от размера на стопанството и неговите възможности. В държавата ни има множество микроклиматични пояси. Една държава сме, а на практика имаме две държави – Южна и Северна България. Нещата не са идентични и зависят както от времето, така и от самият фермер и неговите цели. Ако целта му е висок резултат, съответно трябва да вложи максимума. Ако целта му е усреднено ниво на рентабилност на земеделието, трябва да си направи добре сметката. Защото не винаги най-скъпото придава най-много пари в банковата сметка. 

Вашата прогноза за пазара на зърното?

Оптимист съм. Въпреки всичко, аз съм оптимист. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X