Увеличаващият се износ на слънчогледово семе от Украйна е „неприемлив“, според земеделското министерство на страната

Износът на слънчогледово семе от Украйна рязко нараства през този сезон и министерството на земеделието обяви днес, че тази „неприемлива“ тенденция може да унищожи един от най-доходоносните селскостопански сектори в страната, предаде Ройтерс.

Министерството на земеделието посочи в изявление, че общо 2,75 милиона тона слънчогледово семе са били изнесени през 2022 година, докато обемът преди войната не е надвишавал 100 000 тона годишно.

Министерството съобщи, че 70 процента от износа е насочен към Европейския съюз и 20 процента към Турция.

Ръстът е в износа на семена, а не на рафинирано олио, което отразява проблемите на рафинериите в Украйна след инвазията на Русия миналия февруари.

Украйна беше водещият световен производител и износител на слънчогледово олио, но инвазията доведе до загуба на контрол над част от територията, докато военните действия прекъснаха операции в други региони.

Министерството заяви, че местните производители на слънчогледово масло са предупредили, че високият износ на слънчогледово семе може да има „непредсказуеми отрицателни последици“ за сектора.

„Това може да доведе до затваряне на предприятия за преработка на маслодайни семена, катастрофален спад в производството на слънчогледово олио, загуба на глобални пазари за продукти с висока добавена стойност, загуба на работни места и приходи в бюджета, което е недопустимо“, посочиха още от министерството.

Украйна изнесе 5,3 милиона тона слънчогледово олио през сезон 2020/21 септември-август, докато обемът намаля до 4,5 милиона тона през 2021/22 поради руската инвазия, която блокира украинските черноморски пристанища през втората половина на сезона.

Значителна част от украинските рафинерии за слънчогледово олио бяха принудени да спрат производство през първите месеци на 2022 г. поради блокирани пристанища и невъзможност за износ.

Комбинираната реколта от маслодайни семена в страната също спадна до 17,4 милиона тона от 22,8 милиона тона през 2021 г.

Министерството не даде прогноза за производството на слънчоглед за 2022/23 г., докато анализаторът АПК-Информ вижда спад до 4,6 милиона тона от 5,0 милиона тона през 2021/22 г.

След почти шестмесечна блокада, три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Износът на слънчогледово олио е достигнал 2,26 милиона тона досега през текущия сезон, допълниха от министерството.

„Традиционно слънчогледовото олио винаги се е изнасяло по море, тъй като логистиката на сухопътния транспорт за този продукт не е добре установена, така че нормалното функциониране на водните пътища е изключително важно за износа на украинско слънчогледово олио“, отбелязваха от министерството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X