ДФЗ преведе окончателното плащане за газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на над 9 млн. лв. (9 398 646.44 лв.) на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Изплатените средства представляват 9,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Първия транш от полагащата се държавна помощ бе изплатен на земеделските стопани през месец ноември 2022 г.

Бюджетът за 2022 г. по схемата, по която се възстановяват разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2021 г., е 100 млн. лв. при ставка от 0,41 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X