Износът на украински селскостопански продукти ще продължи въпреки смущенията за фермерите от ЕС

Европейската комисия обеща да продължи износа на украински селскостопански продукти, като възнамерява да се справи с нарастващите доклади за смущения на пазара по границите на разкъсаната от война страна чрез мерки за подкрепа на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Благодарение на успеха на инициативата на ЕС за коридори за солидарност, мерките, предприети за подпомагане на износа на украински селскостопански стоки по всички възможни маршрути, и настоящата едногодишна схема за временна либерализация на търговията, която спря тарифите и квотите върху вноса на селскостопански храни от Украйна, се получи наплив на украинско зърно на пазара на ЕС.

Въпреки че мерките предложиха така необходимата подкрепа за разкъсаната от война страна, значителното увеличение на вноса на селскостопанските стоки също предизвика значително безпокойство в съседните страни от ЕС, а именно Унгария, Румъния и Полша.

Комисията по-рано съобщи, че скоро ще започне процес на преразглеждане на тази схема за либерализация на търговията, след „нарастващ натиск от страна на държавите-членки“.

Междувременно източници казаха на EURACTIV, че Полша е внесла съвместно изявление на среща на министрите на земеделието от ЕС в понеделник (30 януари), заедно с България, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия, подчертавайки проблемите с нарастващия внос на селскостопански продукти от Украйна и необходимостта да се подкрепят фермерите от ЕС да се справят с това.

Но въпреки слуховете, че някои страни от ЕС настояват за ограничаване или забрана на износа на зърно от Украйна, еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски бързо отхвърли подобни идеи.

„Нямаше нито една държава-членка, която да каза, че търговските ограничения или забраната на безмитната търговия за Украйна ще бъдат опция“, каза той пред репортери на пресконференция след срещата на министрите на земеделието от ЕС. Той подчерта, че напротив, страните от ЕС са единни в подкрепата си за Украйна.

Освен това в проект на комюнике на срещата на върха ЕС-Украйна, видян от EURACTIV преди срещата на върха в петък (3 февруари), се посочва, че ЕС ще „разгледа искането на Украйна за удължаване на мерките извън текущата валидност“, отбелязвайки „положителните засилващи ефекти за търговията“ от временното спиране на всички тарифи.

Напрежение в земеделския сектор


Комисарят обаче призна тежкото бреме, което страните от ЕС, граничещи с Украйна, трябваше да понесат, като даде пример със сектора на птицевъдството, който беше силно засегнат по-специално в родната страна на Войчеховски Полша.

Това е така, защото има „една огромна компания в Украйна, която контролира над 70% от пазара“, обясни комисарят, подчертавайки тежкото положение на производителите в региона и подчертавайки, че трябва да се предприемат действия за облекчаване на ситуацията.

Комисарят каза, че вместо това разговорът се фокусира върху начините за подкрепа на най-засегнатите държави-членки, точка, потвърдена от множество източници в залата.

„Как помагаме на засегнатите фермери? Това е, върху което се фокусирахме – ставаше дума за предоставяне на помощ на фермерската общност, а не за ограничаване или забрана на вноса от Украйна“, подчерта той, добавяйки, че Комисията „няма да остави фермерите сами“ в тази битка.

Източници от срещата казаха на EURACTIV, че държавите-членки са призовали Комисията да „предложи инструменти за подкрепа на производителите от ЕС от съседни на Украйна страни, които са изправени пред затруднения“, причинени до голяма степен от „много сериозно увеличение“ на вноса на украински селскостопански продукти към пазара на ЕС.

Въпреки това, според комисаря, „Комисията все още не знае как могат да изглеждат подобни схеми за подпомагане“.

Войчеховски представи идеята за използване на помощ за частно складиране (PSA), традиционна форма на публична намеса на ЕС, която има за цел да възстанови баланса на нарушен пазар чрез намаляване на краткосрочното свръхпредлагане.

PSA е разрешен съгласно законодателството на ЕС инструмент за определени сектори като бяла захар и млечни продукти, но трябва да бъде оценен и одобрен от Комисията, ако надхвърли определена граница.

Временното складиране е една от мерките за подпомагане, установени в Регламента за общата организация на пазара (ООП), частта от програмата за субсидиране на селското стопанство на ЕС, която представлява предпазната мрежа за земеделските стопани в случай на пазарни кризи, противодействайки, например, на срив на цените.

Войчеховски също така повтори намерението си да задейства друг инструмент, включен в ОСП, а именно схемата за кризисен фонд от 450 милиона евро, която може да се използва за финансиране на извънредни мерки за противодействие на смущенията на пазара, засягащи производството или дистрибуцията.

Фондът беше задействан за първи път миналия април след началото на конфлекта в Украйна. Активирането му отново през следващата година ще изисква съгласието на всичките 27 министри на земеделието на ЕС.

Въпреки че комисарят каза, че все още няма единодушна подкрепа сред държавите-членки за подобен ход, той обеща да представи инициатива, която да се използва за активиране на кризисния резерв пред колегията на комисарите.

„Като комисар, отговарящ за селското стопанство, ще направя всичко възможно, за да се уверя, че фермерите в тези страни получават подкрепа и компенсация за съхранение на прекомерни обеми за съхранение“, каза Войчеховски, подчертавайки, че проблемът трябва да бъде решен „точно сега“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X