Унгария ще вземе мерки за защита на своите земеделски производители на държавно ниво

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги обяви официалните мерки, които страната предприема за защита на своите земеделски производители в отговор на предложението на Брюксел да удължи временното споразумение за автомобилен транспорт с Украйна до 31 декември 2025 година. Според него „унгарските фермери могат да разчитат само на унгарското правителство, защото Брюксел не чува гласа на европейските фермери“.


„Не можем да оставим унгарските фермери да страдат, само защото коридорът за солидарност не работи правилно. По тази причина разпоредих много строг контрол на качеството на зърното, идващо от Украйна за Унгария. Същевременно, ние ще продължим да оказваме всякаква помощ и подкрепа, така че зърното да достигне първоначалната си дестинация – потребителите в Африка и Близкия изток.

Другата основна мярка която се предприема касае преработвателите. Наги обърна внимание на факта, че унгарските предприятия са пряко отговорни за използването само на зърно, което отговаря на европейските и вътрешните разпоредби. Органът за безопасност на хранителната верига също ще се включи активно в контрола на тази основна законова отговорност.

Унгарската държава смята, че евентуалното отваряне на Кризисният фонд на ЕС докато в същото време се удължава безмитният внос за украинско зърно не е достатъчна компенсация за унгарските земеделски производители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X