Изкупната цена на кравето мляко се срина заради внос

Изкупната цена на суровото краве мляко се срути изведнъж и е предизвика шок сред млечните говедовъди. 

От 15 февруари суровината ще се изкупува от по-големите стопанства на 1,05 лв., а от по-малките по-евтино, до 0,80 лв./литър. 

Тези цени са при положение, че себестойността на млякото е 1,34 до 1,52 лв.

Така годишната загуба на един животновъд от една крава вече е от 400 до 800 лева, дори и 1000 лева при някои стопанства. Това тегли сектора към фалити. Това заяви пред националното радио изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов.

Въпреки че изкупната цена е намаляла, в магазините млякото е много скъпо. „Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба“, каза Михаил Михайлов.

Суровото мляко не само че е поевтиняло, но някои ферми са получили отказ от изкупуване и затова изливат суровината. Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира изпълнителният директор. Забранено е и даряването на мляко.

Причината за срива при изкупните цени е вносът на евтино мляко от Полша, Унгария и Румъния.

Животновъдите ще подготвят писмо за подпомагане на реализацията при изливане на млякото, и друго – „при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата“, каза пред БНР Михайлов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X