Започна най-мащабното представяне на България на световното изложение за пресни продукти в Берлин

Започна участието на Българската асоциация на оранжерийните производители в България (БАПОП) в специализираното изложение за пресни плодове и зеленчуци FRUIT LOGISTICA 2023. На колективния щанд на асоциацията в палата 7.2 а, щанд В-21 участват фирмите „Оранжерии Гимел“ АД, „Грийнс” ООД, „Дейв-2007“ ЕООД, „Екофрут К и К“ ЕООД, ЗП Тодор Генов, „Геосем Селект“, „Плеяди“, „Джи Eн Си” ООД, „Амитица“ ООД и др. Представянето на страната ни се реализира с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

Изложението от 8 до 10 февруари в Берлин отвори врати за купувачи и търговски посетители от над 140 държави. В 27 зали те могат да се свържат с 2610 изложители от 92 страни и да открият продукти и услуги от всяко звено по веригата за доставки.

Това е 30-та юбилейна година на най-голямото изложение в индустрията и България се възползва от възможностите, които то предоставя по най-добрия начин. Страната ни реализира най-мащабното участие на български производители, които представят продукцията си в сложни, дори объркващи времена.

„Оранжерийните производители, произвеждащи прясна продукция, в момента са изправени пред големи трудности – прекъсване на веригата за доставки, инфлация на разходите, високи цени на енергията и по-ниски потребителски разходи и именно събирането на целия сектор на едно място дава сила за преодоляване на предизвикателствата“, каза Йордан Кръстанов – председател на УС на БАПОП. „Нашите продукти са висококачествени и жънат успех на най-високото място, където индустрията се събира под един покрив и подава ръка за сътрудничество. Нямаме друг начин да се справим – това важи за всички – и да вървим напред“, подчерта още Йордан Кръстанов.

В трите дни на форума България успя за затвърди позицията си на перспективен износител, с повече присъстващи компании. От своя страна българските изложители не пропуснаха възможността да се запознаят с иновативните компании в сектора на интелигентното земеделие, които представят набор от дигитални решения, в т.ч. AI-асистирани роботи за жътва, прецизни дронове за пръскане, усъвършенствани концепции за напояване и автономни полски превозни средства. Едно от най-интересните места на изложението тази година бе Start-up зоната, където повече от 20 стартиращи компании дадоха среща на революционни технологии в земеделието. Съпътстващите събития от Fresh Produce Forum, Future Lab, Logistics Hub, Tech Stage и Start-up Stage, както и Годишният доклад за тенденциите, представен на форума, поставят въпроса „Какво следва за пресните продукти?“ и оформят ново разбиране за индустрията.

„Именно тук всеки ден говорим с експерти от цял свят по големите теми и предизвикателства, като инфлацията на разходите, етичната търговия, хранителните отпадъци, изменението на климата и новите технологии. Все теми, в които даваме своя принос, като национално представена браншова асоциация в България“, сподели Теодора Кръстева – изпълнителен директор на БАПОП.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X