ЕП към ЕК: Искаме 80% намаляване на пестицидите в сравнение с 2018 г, обложете ги с данък, за да финансирате интегрираната борба с вредителите

Национален „данък, основан на риска“ върху пестицидите за финансиране на по-устойчиви алтернативи беше предложен от депутата на Европейския парламент, ръководещ плановете на ЕС за намаляване на употребата и риска от продукти за растителна защита до 2030 г.

В изтеклия проектодокумент, представен от австрийския евродепутат от Зелените и докладчик на парламента по досието, Сара Вайнер, се отбелязва, че задължителното намаляване както на употребата, така и на риска от пестициди ще бъде свързано със „значителни разходи и административна тежест за държавите-членки“, включително подкрепа за фермери, обучение и заплащане на съветници.

При сегашното състояние на нещата Комисията предложи цялото необходимо финансиране за това предложение да дойде от Общата селскостопанска политика (ОСП).

Настоящата схема на ЕС за субсидии за земеделие обаче не позволява изплащането на средства, когато става въпрос за задължителни изисквания като тези, определени в предложените нови правила на ЕС относно пестицидите, предназначени за интегрирана борба с вредителите (IPM).

Поради тази причина през юли Комисията предложи безпрецедентно изменение на ОСП, за да направи финансирането на IPM част от разходите на ОСП за пет години – въпреки че това няма да добави нови пари от практическа гледна точка.

IPM е базирана на екосистема стратегия, която се фокусира върху дългосрочната превенция на вредителите или тяхното увреждане чрез комбинация от техники, прилагани в йерархичен ред, за да се сведе до минимум употребата на химически продукти за растителна защита до възможно най-голяма степен.

Въпреки че прилагането на принципите на IPM вече е задължителна част от регламента за устойчиво използване на пестициди (SUR), действията по IPM са бавни и липсва подкрепа, според Сметната палата на ЕС, която заключи през февруари 2020 г., че е имало ограничен напредък при измерване и намаляване на свързаните рискове.

Предложението на Винер

Докладът на Wiener посочва, че необходимите действия за намаляване на употребата на пестициди „може да не бъдат достатъчно покрити от разходите по ОСП“ и че като такива са „необходими алтернативни решения“.

Подчертавайки, че достатъчният финансов бюджет е „от решаващо значение за прилагането на SUR“, следователно проектопредложението предлага държавите от ЕС да въведат базирано на риска данъчно облагане на продуктите за растителна защита чрез вноски на търговците на дребно или чрез наказателни плащания, за да гарантират, че „ компетентните органи разполагат с подходящи финансови ресурси“.

След това този данък върху пестицидите ще се събира в държавен фонд, който може да се използва за „насърчаване на прилагането и възприемането на интегрирано управление на вредителите и за да направи свързаните мерки по-привлекателни за фермерите“, например предоставяне на компенсации в случай на доказана загуба на доходи.

Докладът поддържа, че създаването на такъв фонд  „автоматично ще доведе до намаляване на употребата на пестициди“, като същевременно ще осигури средства за прилагане на регламента и адекватна компенсация за фермерите.

Докладът добавя, че принципът „замърсителят плаща“ също трябва да бъде включен в данъчните мерки в съответствие с призивите на гражданите на ЕС.

ЕС модели

Проектодокументът отбелязва, че няколко други държави-членки също вече са въвели данъци върху пестицидите.

Концепцията на този нов данък в целия ЕС е вдъхновена от датския модел на данъчно облагане, който беше установен от скорошно проучване на Nature като „успешен пример“ за данък върху пестицидите, за който беше установено, че намалява общото натоварване с пестициди в страната с 18% от годините преди въвеждането на данъка (2012 и 2013) до 2016 и 2017.

За да се избегне изкривяването на вътрешния пазар, докладчикът предлага правилата за данъчното облагане на пестицидите да бъдат хармонизирани, за да помогнат за набирането на средства за прилагането на настоящия регламент, както и да предлагат възможност за компенсиране на земеделските производители.

За да направи това, докладчикът призова Комисията да представи „доклад, анализиращ различни варианти за въвеждане на базирани на риска данъци или налози върху пестицидите във всички държави-членки на ЕС или на ниво ЕС и да го последва със законодателно предложение“.

Докладът вероятно ще претърпи редица промени в процеса на намиране на компромиси между различните политически групи и парламентарни комисии, но дава представа за текущото мислене на Парламента и как може да изглежда позицията му в междуинституционалните разговори с Комисията. и държавите-членки.

За да сключи окончателно компромисно споразумение, Европейският парламент ще трябва да започне преговори с министрите на ЕС, последните от които наскоро настояха за допълнителна оценка на въздействието на фона на опасения относно липсата на данни, които да обосноват предложението на Комисията в ход, критикуван от зелените групи като тактика на забавяне.

Въпреки че топката е в полето на двамата законодатели на ЕС, ролята на Комисията не изглежда приключила.

В неотдавнашно събитие относно предложението за SUR, заместник-директорът на DG SANTE на службата за безопасност на храните на Европейската комисия Клер Бъри каза, че изпълнителната власт на ЕС „ще разгледа други аспекти“ на предложението, например „съпътстващи мерки“ в подкрепа на информацията около IPM .

Членът на Европейския парламент, който ръководи преразглеждането на рамката на ЕС за пестицидите, настоява за повече амбиции както в целите, така и в сроковете за намаляване на пестицидите в целия ЕС, според проектодоклад, видян от EURACTIV.

Европейската комисия представи своето предложение за преразглеждане на законодателството на ЕС относно регламента за устойчива употреба на пестициди (SUR) през лятото на 2022 г. като част от усилията за намаляване наполовина на употребата и риска от опасни пестициди до 2030 г. както и пълна забрана в „чувствителни“ зони.

Въпреки това докладът на Европейския парламент, който е с дата 6 февруари и е съставен от законодателя на Зелените Сара Винер, водещият евродепутат по досието, настоява за увеличаване на целта на Комисията за намаляване с 50% до 80% до 2030 г. за „използването на по-опасни средства за растителна защита продукти”.

Това може да включва например продукти, които са канцерогенни, тоест причиняващи рак, невротоксични или токсични за репродукцията.

Това ще приближи законодателството по-близо до изискванията на неотдавнашна гражданска инициатива „Спасете пчелите и фермерите“, която призовава да се цели общо намаляване на синтетичните пестициди с 80%.

Междувременно проектодокладът стига дотам, че предлага напълно ново име за разглеждания законодателен акт. Вместо наредба „за устойчива употреба на продукти за растителна защита“, проектът на Винер се позовава на наредба „за употребата на пестициди“.

Въпреки че това може да се разглежда като козметична промяна, подобен ход има тежест, тъй като е опит да се предпази регламентът от претенции за зелено измиване.

По-високи цели, по-строги базови линии

Освен това проектодокладът определя по-строги базови линии срещу измерване на относителното намаление до 2030 г. във всяка държава-членка. Вместо намаляване на продуктите за растителна защита спрямо употребата през 2015-2017 г., документът определя 2018-2020 г. като референтен период.

Това, което може да звучи като технически въпрос, е много спорен въпрос за държавите-членки, които подчертаха, че онези страни, които вече са направили много за намаляване на пестицидите в миналото, не трябва да бъдат наказвани за това.

Всъщност определянето на референтния период на по-късна дата означава, че страна, която вече е намалила употребата на пестициди между 2015 и 2018 г., да речем, ще трябва да намали наполовина вече по-ниската употреба до 2030 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X