Полските фермери се връщат на границата: Предложенията на министерството са лицемерие!

Вчера се проведе среща между министъра на земеделието на Полша и представители на сдружението Измамено село, което миналата седмица блокира границата с Украйна. Постигнато ли е споразумение? Всяка страна има различно мнение по този въпрос.

В знак на протест срещу неконтролирания приток на зърно от Украйна, фермерите в Люблин блокираха трафика на камиони на четири гранични пункта на източната граница миналата седмица. Опашките от камиони се проточиха на няколко километра.

Никой от представителите на правителството не се появи на мястото на протеста, но фермерите получиха покана за среща в министерството. Накрая разговорите се проведоха в Центъра за социално партньорство.

Правителството е доволно от разговорите


По време на срещата министър-председателят Ковалчик представи на фермерите програма за субсидии за продадено зърно в периода от 15 декември 2023 г. до 31 май 2023 г. Според министерството това е реална подкрепа, която ще помогне на полската провинция да се справи с срив на зърнения пазар.

„Предложението за помощ беше добре прието. Разбира се, фермерите искаха още по-голяма подкрепа, но приеха предложените решения с разбиране. Разбира се, има очаквания за ограничаване или дори премахване на вноса от Украйна, но знаем, че това е невъзможно. Единственото нещо, което може да се направи по този въпрос, е да се обърне повече внимание на качеството на вносните зърнени култури или продукти. Разделихме се с разбиране, аргументира се премиерът“.

Фермерите обаче са на съвсем различно мнение по този въпрос


Това, което чухме, са енигматични обещания. Липсват идеи за структурно решение на проблема. Министерството само гаси пожари, които се разпространяват в селскостопанския сектор, вместо да гледа по-широко, казва Wiesław Gryn от асоциацията Fraudulent Village.

Според фермери от Люблин транзитните коридори трябва да бъдат затворени и зърното, което влиза в Полша, трябва да бъде щателно проверено. Според тях в момента се извършват само три проверки седмично, на три свободно избрани превозни средства, докато няколко десетки превозни средства със зърно влизат на територията на Полша всеки ден. Това означава, че броят на изследваните зърнени микотоксини може да се измерва дори не в проценти, а в промили.

Може би 20% от вносните зърнени култури са транзитни, а 80% остават в Полша. За какво беше цялото това пенявене, защо Европейският съюз говори две десетилетия, че вдигаме стандартите, че имаме контрол от фермата до масата, че обществото знае какво яде, ако днес сме залети с продукти, произведени по съвсем различни стандарти ? Това е измама на обществото. Това е проблем не само на фермерите. За един ден двадесет години от нашата работа върху качеството на полската храна са зачеркнати.

С премиера говорихме основно за пазара на зърнени храни, но не в моментен план, а в по-широк план. Това, което се случва в момента с рентабилността на производството е едно, знае се, че при отглеждането трябва да се вземат предвид различни неща. Грижим се за бъдещето. Европейският съюз отвори границата с Украйна за поредна година. Трябва да се подготвим за сблъсъка на полското селско стопанство, семейното земеделие с индустриалното земеделие. Днес трябва да се сблъскаме с неравностойна конкуренция с Украйна. Предполагам, че не това беше това целта.

Винаги повтарям примера с кислородните маски в самолет. Първо родителят слага маската на себе си, след това на детето. Въпреки че изглежда неразумно, защото първо трябва да се спаси детето, в това има дълбока логика. Първо трябва да се погрижите за себе си, преди да спасите другите. Сега същото е положението с Украйна. Първо трябва да се погрижим за собственото си земеделие, защото скоро няма да има какво да жънем. В ерата на климатичните промени, по време на всички геополитически сътресения, ние трябва да имаме собствено силно земеделие и да поемем отговорност за продоволствената сигурност на страната. Не искаме да говорим лошо за Украйна, но там технологичните режими са доста по-различни от нашите. Има редица забранени химически вещества, има пълно съгласие за използването на стари вещества, които са забранени у нас. Генномодифицираните растения са забранени у нас, но моят украински съсед, който има ферма на 40 км, вече може да ги отглежда.. Сега се оказва, че можем да ядем, не да го отглеждаме – защото е вредно, но го яжте колкото се може повече. Това е пълно лицемерие – ядосва се Грин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X