Овцете и козите изискват специални грижи през зимата

Кои са най-неотложните неща, които стопаните трябва да направят за блеещата стока

Д-р Валентин Иванов, квмн

Зимните месеци поставят на изпитание всички фермери, но особено много главоболия създават на овцевъдите, козевъдите и пчеларите. Температурите рязко падат, което води до т.нар. температурен стрес (това се отнася и за екстремално високите температури през лятото), който силно намалява общия имунитет на животните. Студът, съчетан с високата влажност, както е в момента, предразполага към влошаване здравето на животните.
Бременността допълнително усложнява ситуацията в кошарите. Съмненията за аборти, мъртви раждания, малформации и всякакви усложнения са повече от реални. Сега е време да направим необходимото, за да подкрепим “трудната” блееща стока, да облекчим зимните й страдания и терзания. На първо място,

стопаните трябва да обезпаразитят стадата

От вътрешните паразити най-големи бели нанасят метилът, парамфистоматозата („червейчетата”), диктиокаулозата (малкият метил), естрозата („сополи”), белодробните и стомашно-чревни паразити.
Десетките заболявания, които нанасят тези върли паразити-убийци, могат да бъдат с фатални последствия. В комбинация със специфичното състояние на заплодените овце, лошото оборно хранене, обездвижването и студа, имунитетът рязко спада и клони към нула.

Срещу нахалните самонастанили се паразити

съществува богата гама от препарати, с които да ги унищожим и изгоним от организма. Започваме с мощната „гаубица” във ветеринарната медицина – препарати срещу вътрешни и външни паразити едновременно: Норомектин, айвомек супер, айвермектин СС и др. – с една инжекция и организмът е чист откъм червейчета, метили, дори краста и въшки. В случай че сте пропуснали да изкъпете овцете – това е най-доброто решение.
След като с един замах решите въпроса с паразитите, не е зле да помислите и за заразните заболявания.

Две са сериозните заплахи пред фермерите –

заразната агалаксия и смъртоносната ентеротоксемия (челекме). От последната със сигурност ще патите, ако не вземете мерки отсега – обикновено умират най-добрите овце, а така също и агнетата в ранна пролет. Овцете си падат ей-така почти без видими симптоми, както си пасат, най-много да се подуят (но това едва ли прави сериозно впечатление на стопаните им). Силният коз срещу това смъртоносно страдание се нарича ваксината „Ковексин 8“ – по 2 мл на овца. Този уникален продукт съдържа антигени срещу цели 8 заболявания, вкл. и тетанус.
Заразната агалаксия протича най-често с рани и ерозии по устните, езика, венците, вимето, подуване на ставите и др. Животните умират практически от глад, тъй като не могат да се хранят. Решението на агалаксията е ваксината „Агалакс S“ – по 2 мл на животно. От заболяването по-често страдат козите.
Не пропускайте в този труден период:

погрижете се и за копитата на овцете и козите

Последните ходят много и по-рядко страдат, но овцете са често в калта и копитният гнилец направо „цъфва”.
Подрежете излишния, изгнил и разкапан рог от копитата, напръскайте копитото със спрей „Нео каф“ или „Аламицин“. Другият ефективен начин на лечение е да се инжектира в междукопитната цепка, над копитната жлеза (вижда се като малка пъпчица) антибиотик – „Аламицин“ или „Линкоджет“ по 2 мл, 4 – 5 поредни дни. Ако са засегнати много животни в стадото, за пестене на време и труд, може да прекарате куцащата стока през вана (или плитък трап), в която сте поставили воден разтвор на формалин, син камък или друг подходящ препарат.
Макар да е малко късничко за ремонти, може да се използват по-топлите дни да се прегледат кошарите и ако е необходимо, допълнително да се опушат, за да не става течение. Особено податливи на респираторни заболявания са малките агнета и ярета. Отслабналите бременни майки също не са застраховани от заболявания на дихателната система.
На бъдещите измъчени и изтерзани майки е добре да осигурите доброкачествено сено – ливадно или люцерново, което трябва добре да се огледа за плесени и мухъл, ярма и прясна незамръзнала вода.

Най-нежното и дъхаво сено запазете за агнетата и яретата

.
След раждането е добре на майката да се даде топла вода с витамини и минерали, захар и очистващи препарати, с цел да се предотврати атонията на матката и предстомашията (болезнен силен запек), които много често съпътстват раждането.
Към бременните овце и кози е добре да се прилагат по-специални грижи, да се пазят от травми, удари (често водещи до аборти) и др. механични увреди.
Воденето на паша при добро време благоприятства раждането, но не трябва да се забравя, че заскрежената, заледена трева и замръзналата вода често водят до термични аборти, причиняват стрес на бъдещите майки или отключват заболяването ентеротоксемия, ако не са ваксинирани. От последното се умира много бързо.

Не забравяйте веднага след раждането

да поставите на майките инжективния препарат „Окситоцин“ – 5 – 6 мл., който ускорява изхвърлянето на последъка и стимулира отделянето на млякото.
За малките агнета и ярета осигурете топли помещения с дебела постеля от стърготини или сено. По време на агнилната кампания трябва да се осигури денонощно наблюдение на бременните овце и да си набавите йодна тинктура и конци за връзване на пъпната връв, препарат против клека за агнетата и яретата („Селед“, „Биоселед“), минерално-витаминен препарат, който да се дава и на бременните майки. В случай че агнето не забозае и/или майката няма кърма, можете да използвате сухо мляко и биберон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X