2022 г. е поредната рекордна година за селскостопанския износ на САЩ

Американският селскостопански сектор отчете най-добрата си експортна година през 2022 г. с международни продажби на селскостопански и хранителни продукти, достигнали 196 милиарда долара, обяви търговското министерство на САЩ. Окончателните търговски данни за 2022 г., публикувани по-рано тази седмица от ведомството, показват, че селскостопанският износ на САЩ се е увеличил с 11 процента, или 19,5 милиарда долара, спрямо предишния рекорд, поставен през 2021 г.

„Тази втора поредна година на рекорден износ на селскостопански продукти, съчетана с рекордните 160,5 милиарда долара нетни приходи от ферми през 2022 г., демонстрира успеха на усилията на администрацията на Байдън-Харис да създаде нови и по-добри пазари за американските земеделски производители и бизнеси“, каза министърът на земеделието Том Вилсак.

По думите на аграрния министър, направени са важни инвестиции в инфраструктура, за да бъдат укрепени веригите за доставки и да бъдат предотвратени смущения на пазара. „Ние премахваме търговските бариери, които възпрепятстват достъпа на производителите от САЩ до ключови пазари. И продължаваме да инвестираме в програми за развитие на експортния пазар, като си партнираме с индустрията, за да донесем висококачествени, конкурентни американски продукти на потребителите по целия свят“, допълни Вилсак.

Стойността на продажбите се е увеличила във всичките 10 водещи пазари за износ на американски селскостопански продукти – Китай, Мексико, Канада, Япония, Европейския съюз, Южна Корея, Тайван, Филипините, Колумбия и Виетнам, като продажбите в седем от 10-те пазара (Китай, Мексико, Канада, Южна Корея, Тайван, Филипините и Колумбия) са поставили нови рекорди.

„Въпреки че оставаме ангажирани с нашата установена клиентска база по целия свят, се стремим и към нови възможности за растеж на места като Африка, Латинска Америка, Близкия изток и Югоизточна Азия“, отбеляза Вилсак. По думите му е имало 30 пазара, където износът на САЩ е надхвърлил 1 милиард долара през 2022 г. (увеличение от 27 пазара през 2021 г.), което демонстрира „широката глобална привлекателност на продуктите, произведени в Америка“.

Основните стоки, изнасяни от Съединените щати през 2022 г., са соя, царевица, говеждо месо, млечни продукти, памук и ядки, които заедно съставляват повече от половината от стойността на селскостопанския износ на САЩ. Международните продажби на много продукти в САЩ, включително соя, памук, млечни продукти, говеждо месо, етанол, птиче месо, соево брашно, дестилирани спиртни напитки и зърнени храни за дестилатори, са достигнали рекордни стойности.

„В крайна сметка търговията със селскостопански продукти е свързана с възможности – за американските фермери и животновъди, за нашите селски общности, за икономиката на САЩ и за нашите глобални клиенти“, заключи Вилсак.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X