Животновъди на протест заради изкупните цени на млякото

Протест на животновъди в Хасковско срещу ниските изкупни цени на млякото. Според производителите това се дължи на засиления внос на суровината.

Десетки фермери се срещнаха с представители на Министерството на земеделието в търсене на решение на проблема с ниската изкупна цена на млякото. Стигна се до напрежение, когато на събитието нахлу председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов.

В знак на протест недоволните фермери се събраха във фоайето. Според тях средствата, които са насочени към сектор „Животновъдство“, са намалели 2 пъти в новия програмен период.

„За целия животновъден сектор има 63 млн., а за консултантски услуги са 110 млн. Нормална държава ли сме ние?“, попита Синапов.

Заради подбиването на пазара от вносни продукти производители търгуват литър мляко за около 90 стотинки.

„Изкупната цена на млякото пада главоломно, без да са паднали никакви други консумативи – фуражи, ток горива. Не е достатъчно“, коментира фермерът Иван Огнянов.

„Да се спре изкупуването на вноса на чуждо мляко за няколко месеца“, заяви председателят на българските биволовъди Мария Степанчева.

За сравнение в магазина килограм сирене се търгува между 9 и над 20 лв. Кашкавалът и маслото също достигат рекордни цени – между 20 и 40 лв.
А хората недоумяват.

Животновъдите настояват държавата да вземе мерки, за да спаси бранша. Те заплашват с още протести и посочват, че само за година млечните ферми в Хасковско намаляват от над 100 до малко над 40.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X