Мексико позволи генно модифицирана царевица за промишлена употреба и храна за животни

Мексико отмени крайния срок за забрана на генетично модифицирана царевица за храна на животни и промишлена употреба на фона на търговското напрежение със Съединените щати, но запази плановете си да забрани както използването на зърното за човешка консумация, така и на хербицида глифозат, съобщи Ройтерс.

Този ход, одобрен с правителствен указ, елиминира януари 2024 г. като дата, на която страната да забрани ГМ царевицата за храна на животни и промишлена употреба, се казва в изявление на Министерство на икономиката.

На фона на назряващия спор относно възможно прекъсване на търговията с царевица на стойност милиарди долари, американски служители и фермери призоваха за изясняване на забраната от Мексико. Страната купува около 17 милиона тона предимно ГМ жълта царевица от САЩ годишно, повечето от които се използват за храна на животни.

Мексико заяви, че все още планира да отмени и да се въздържи от предоставянето на нови разрешения за ГМ царевица за консумация от човека, която указът определя като брашно, тесто или тортила, направени от зърно. Забраната не се прилага за ГМ царевица, използвана в промишленото производство на продукти като козметика, текстил и хартия, се казва в указа.

Около 18 до 20 процента от царевицата, която Мексико внася от Съединените щати, е бяла, използвана в хранителни продукти като тортили, според експерти от сектора.

Според указа новите мерки влизат в сила от днес.

Указът също така заявява, че Мексико ще отмени разрешенията и разрешителните за внос, производство, разпространение и използване на хербицида глифозат, план, който има от края на 2020 г. Преходният период ще бъде в сила до 31 март 2024 г.

Здравният орган COFEPRIS ще отговаря за разрешенията за използване на ГМ царевица като храна за животни или в промишлени производствени процеси, в зависимост от наличността на доставките.

Мексико и САЩ са в спор относно първоначалния указ, издаден от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2020 г., който се стреми да прекрати постепенно вноса на ГМ царевица и глифозат до януари 2024 г.

Американски служители заплашиха да предприемат действия съгласно споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA) заради потенциалното прекъсване на търговията с царевица.

Миналата седмица новият търговски директор на селското стопанство на САЩ каза пред Ройтерс, че е дал на Мексико срок до 14 февруари да отговори на искането да обясни науката зад планираните забрани в Мексико.

COFEPRIS ще проведе научни изследвания с партньори от други страни, за да проучи въздействието върху здравето от консумацията на ГМ царевица, се добавя в постановлението.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X