Над 27 хиляди литра вино са произведени в Института по лозарство и винарство в Плевен за година

Повече от 27 хиляди литра вино са произведени в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен през миналата година. От общото количество 17 800 литра е бяло вино, 9500 литра е червено и розе. Това каза доц. д-р инж. Емил Цветанов, директор на единствения Институт по лозарство и винарство в България, който е със 120-годишна история. 

През миналата година, която според много специалисти, се отличаваше с добра реколта, от лозовите масиви на Института са добити 52 тона грозде. От тях 20 тона са продадени, а другите 32 тона са преработени. „Годината беше по-специфична, по-суха, което предпази лозите от заболяване, доведе до по-силни аромати и захарност на гроздето“, коментира доц. Цветанов.

„Към момента ИЛВ разполага с близо 600 дка насаждения с български и интродуцирани бели и червени, винени и десертни сортове грозде, 10 дка вкоренилище и 20 дка маточник“, добави доц. Цветанов. Институтът извършва търговска дейност с посадъчен материал от над 20 популярни и новоселектирани сортове, продажба на десертно и винено грозде, както и на готова продукция от вина и ракия. 

Българинът е традиционалист и предпочита червените вина. 

Една от двете винарски изби на ИЛВ е сред най-старите в България. Тя е създадена още през 1892 г. като учебна към Лозаро-винарското училище в града, каза доц. д-р Татяна Йончева, научен секретар на Института. В тази изба се съхранява една от най-старите колекции от вина. В нея са включени образци от първите реколти на избата, както и вина от местни и от интродуцирани сортове и от такива, създадени в Института. Запазени са и вина, подарени на ИЛВ по различни поводи. Тази изба, разположена в двора на Института, е т.нар. опитна. В нея се провежда научно-изследователската работа.

ИЛВ има още една изба – производствена в местността „Томовското“, където са и лозовите масиви, на изхода за София. Тя е построена през 1970 г. и разположението ѝ е тип шато – сред лозови насаждения. „Тази изба е с голям капацитет, който за съжаление през последните години не може да се ползва максимално“, коментира доц. д-р Йончева. Там се произвеждат бели, червени вина и розе, както и ракия за търговска цел. Институтът разполага и с два магазина.

Доц. Йончева е категорична, че българинът е традиционалист и предпочита за своята трапеза червените вина. В последните години все по-популярни са вината розе. В избите на ИЛВ се произвеждат предимно вина от сортове като „Каберне“, „Мерло“, „Сторгозия“, по-малки партиди – „Рубин“ и „Гъмза“. 

По традиция в Института по лозарство и винарство ще отбележат празника Трифон Зарезан днес.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X