Подготовка за сеитба – обработка на семената

Обработката на семената позволява да се постигне отглеждането на здрави, силни растения за по-кратко време и да се увеличи устойчивостта на растенията към болести в бъдеще.
Обеззаразяване на семена и почва
Закупените семена са обеззаразени, така че този етап на подготовка за сеитба е от значение за семената, събрани от собствената реколта.

Калиев перманганат: Разтвор 0,5-1%, време на накисване – 15-20 минути.
Дървесна пепел: 2 супени лъжици се разтварят в 1 литър топла вода. Време на накисване – моркови и лук – 6 часа, останалите култури – 3 часа.
Сода за хляб: 1 г сода се разтваря в 1 чаша вода. Време за накисване – до 24 часа.
3% кислородна вода: Семената от домати и патладжан се накисват в 3% разтвор за 25-30 минути, а на пипера за 20-25 минути, след което се промиват в продължение на половин час на течаща вода.
Кори от върба: Кората на върбата съдържа салицилова киселина, тя ефективно унищожава патогенни микроорганизми.
За приготвяне на инфузия кората от върба се събира от млади клони и се залива с вряла вода. Семената се киснат в продължение на 24 часа.

Условия за прилагане:
• семената се третират непосредствено преди сеитба;
• готовият разтвор не се съхранява и трябва да се използва незабавно;
• за удобство семената могат да бъдат опаковани в марля преди накисване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини