Мащабното разширяване на биологичното земеделие като цяло би довело до допълнителна загуба на естествено местообитание и намаляване на биоразнообразието.
За да се произведе достатъчно храна за поддържане на световното население чрез единствено органични методи, ще трябва да се използва повече земя за земеделие или повече хора ще са необходими за отглеждане на култури.
Това вероятно ще увеличи цените на храните в световен мащаб.
Добивите от органично произведени храни могат да бъдат между 5% и 34% по-ниски от конвенционално отглежданите култури при подобни условия.
Въпреки че произвежда по-ниски емисии на парникови газове от конвенционалното земеделие на хектар, емисиите по добив са по-високи.
Нещо повече, храната ще поскъпне, което ще се отрази негативно особено на хората с ниски доходи в развиващите се страни.