През 2022 година Германия за пръв път внесе аграрни стоки и храни за повече от 100 милиарда евро

През 2022 година Германия за пръв път внесе аграрни стоки и храни за повече от 100 милиарда евро, отчитайки дефицит от над 20 милиарда, показват данните на Организацията за селскостопански експорт GEFA.
В сравнение с година по-рано импортът е скочил до 110 милиарда евро, докато експортът е на стойност от 90 милиарда. За 12 месеца дефицитът се е увеличил с 18% в парично и с 34 на сто в количествено изражение. Негативната тенденция продължава вече няколко години, а цифрите показват, че Германия все повече се оттегля като производствена сила от селскостопанските пазари, смятат от GEFA. 
От организацията посочват, че повече от 800 милиона души по света гладуват, а други 2 милиарда страдат от недохранване. В същото време Германия губела все повече от своето влияние и принос за глобалната продоволствена сигурност. От GEFA подчертават, че като част от Европейския съюз Федералната република носи отговорност за снабдяването с храна на световното население. Затова те отправят призив към аграрния министър Джем Йоздемир да предприеме мерки, които да гарантират жизнеността на селското стопанство, както и такива за отварянето на чуждите пазари за германските стоки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X