loader image

Продукция за над 34 млн. лева залежава в складовете на земеделските кооперации в Силистренско

Заради ниските изкупни цени, земеделска продукция за над 34 милиона лева залежава в складовете на стопаните в Силистренско. Това каза за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов. Причината според него е неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна.

„Цените на торовете и препаратите, които са ни разрешени от ЕС да ползваме, са много високи. Така нашата продукция е с много по-висока себестойност от тази, която внасяме от Украйна. От септември досега цената на пшеницата падна със 100 лева на тон. Хамбарите са пълни, а с всеки изминал ден се приближаваме до следващата жътва на пшеница и рапица“, каза Димов.

В момента цената на българската пшеницата е около 500 лева за тон, което е значително под себестойността й. Според Боян Димов на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица, за да освободят място за новата реколта. Много от тях ще бъдат принудени да теглят кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Не са изключени и фалити в бранша.

„По-големите производители имат ресурс и спестявания, но е възможно част от по-дребните земеделци да фалират“, смята Димов.

Подобна е ситуацията и в Румъния. Представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X