Сушата в Аржентина предизвиква загуби за милиарди и фалити на фермери

Сушата в Аржентина има големи последици за световните хранителни пазари, принуждавайки фермерите да намалят перспективите за реколтата и намалявайки доставките на зърно от най-големия износител на соево олио и шрот в света, номер 3 за царевица и основен доставчик на пшеница и говеждо месо, пише Ройтерс.

Това от своя страна удря способността на Аржентина да натрупа така необходимите резерви от долари, заплашвайки да провали крехкото икономическо съживяване и да остави правителството неспособно да покрие изплащането на дълга на фона на спираловидната инфлация и дълбокия фискален дефицит.

„В Аржентина сушата създаде перфектната буря“, казва Кристиан Русо, ръководител на селскостопанските оценки на зърнената борса в Росарио, която намали прогнозата си за реколтата от соя този месец до най-ниската стойност от 14 години.

Въздействието на сушата, свързано с трета поредна година на метеорологичния модел Ла Ниня, все още може да се влоши, добави той, което да доведе до допълнителни съкращения на перспективите за добив на соя и царевица. Реколтата от пшеница вече беше намалена наполовина от сушата.

„Има повече причини да бъдем песимисти и да мислим, че цифрите ще продължат да се сриват“, заяви Русо, добавяйки, че по отношение на реколтата тя се очертава като най-лошата от 20 години. „Ще бъде криза, каквато не сме виждали. Това означава, че много производители ще фалират“, посочи той.

Загуби за милиарди

В аржентинския град Сигуена животновъдът Андрес Бетигер се бори фермата му да не загине на фона на най-голямата суша в южноамериканската страна от шестдесет години. За да получи вода, той изминава 52 километра с цистерна и трактор, който често се поврежда „Нещата са зле, нямаме много, нямаме резерви, за да спрем всичко за четири или пет дни. На практика мъкнем вода всеки ден, за да пият животните“, каза животновъдът, който обмисля да обяви фалит.

В друго изсъхнало поле в Санте Фе Густаво Джаилевра повдига главата на бременна крава, която лежи неподвижно на топло, за да я убеди да пие. Той не смята, че тя ще оцелее, но иска тя да има „достойна смърт“. Подобно на много фермери, той е видял как препитанието му е затруднено през последната година. Една трета от неговите 900 глави добитък са умрели и той е загубил повечето от реколтата си памук и царевица поради острата липса на дъжд.

Много фермери в района на Санте Фе казват, че са загубили рано засятата царевица, пшеница и соя, така че, за да си върнат приходите, са засадили ниви с по-устойчив на суша памук. Много са загубили говеда, което заплашва да удари предлагането на говеждо месо и да повиши цените.

Правителството въведе някои мерки за данъчни облекчения за фермерите, въпреки че с изчерпаната държавна хазна има ограничена сила. Фермерите коментират пред Ройтерс, че мерките са просто „кръпки“.

Лагуната Ел Бонете в близкия град Вера е напълно изчезнала, както и видовете, които са живели в и около нея. Един град беше изправен пред предизвикателство да съществува повече от месец без водоснабдяване.

Междувременно икономическият удар от сушата върху производителите може да бъде около 10,5 милиарда долара, главно поради спад в износа, сподели Хулио Калсада, ръководител на икономическите изследвания на борсата в Росарио. По думите му Аржентина ще загуби износ на стойност около 8 милиарда долара, а това ще представлява загуба от около 3,5 милиарда долара по отношение на държавните приходи, което ще навреди на вече изчерпаните нива на валутните резерви.

„Националната икономика разчита на доходи от селските райони. Затова сушата е основният проблем за икономиката“, заключи Калсада.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X