loader image

Суша в Италия: Реколтата на есенниците е заплашена, пролетните култури под въпрос

Невиждана лятна суша мори Италия посред зима, като най-заплашена от бедствието е северната част на страната. И преди всичко плодородната просторна равнина покрай митичната пълноводна река По, пресичаща Италия от запад на Изток, която сега се е превърнала почти в дере.

С всеки изминат ден се увеличава спадът на нивото на водата в красивите предалпийски езера, като обширни площи от прочутото Комо са станали до колене и корабоплаването из тях е изключително трудно. А именно от тези водоеми – езерата, изпразнени наполовина според специалистите, се захранват притоците на По и съответно напоителните канали в обявената за “Хранителната долина” обширна равнина на Северна Италия.

В цифри безпокойството от засушаването е още по-впечатляващо – нивото на По южно от Милано покрай град Павия е спаднало с цели 3 метра под т. нар. хидрометрична кота на нулата. И сега пясъчното дъно се е превърнало в иначе разкошни, но абсолютно ненужни плажове, като пресичането на водното корито може да стане със запретнати панталони.

В Комо и другите езера в западната и ценралната част на Северна Италия водното равнище е с десетина сантиметра под хидрометричната нула, но това означава стотици декари нови ненужни дънни плажове. Освен това спадането на нивото е опасно за сигурността на живеещите по крайбрежието хора, тъй като останалите без воден натиск подпорни стени поддават и се рушат под тежестта на вдигнатите покрай брега многобройни вили и хотели.

Но най-разтревожени от невижданото от 200 години зимно зашушаване са селските стопани от равнината покрай По, които вече отписаха есенниците. Особено застрашени сега са оризищата между Торино и Милано, където поне в момента сеитбата на “бялото злато” на района е невъзможна. Същото се отнася и за обикновено засажданите с царевица и силажни култури огромни площи по течението на По, та чак до делтата на великата река южно от Венеция. А това означава, че е заплашено развитото в региона животновъдство и преди всичко отглеждането на крави, от чието мляко се забъркват прочути в цял свят италиански сирена като пармезан. Според земеделските синдикати в долината на По, сушата през миналия август им е причинила загуби за 172 млн. евро, но сега се очаква щетите да бъдат поне двойно повече.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X