Значението на калия за културите

Калият (K) е третото най-важно хранително вещество за растенията и 7-ят най-разпространен елемент в земната кора. Калият (K) играе ключова роля в растежа на растенията, устойчивостта на стрес, метаболизма, развитието и възпроизводството.

➡ Калият в почвата има роля за фотосинтезата на растенията: производство на аденозин трифосфат (ATP), транслокация на захари, транспорт на вода и хранителни вещества, синтез на нишесте, фиксиране на азот от бобови растения, ензими и протеинови синтези.

➡ Въпреки изобилието си, само около 2 до 3% от почвения К е достъпен в свободна разтворима форма за растенията, тъй като останалата част е свързана с други почвени минерали, което представлява приблизително 95% от почвения калий.

➡ В почвата има четири форми на калий: недостъпен К (минерален К), наличен К (разтворим К), необменим К (фиксиран или уловен К) и обменен К (йонен К). Фиксираният калий е резервен източник на калий, докато обменният калий (йонен калий) се поема лесно от кореновата система на растението и замества калия в местата на обмен.

➡ Освен това някои се съдържат в органична материя в почвата и могат да бъдат освободени чрез микробни процеси, като минерализация. Микроорганизмите, разтварящи калий, разтварят минералния калий, който не е достъпен за растенията, за да станат достъпни и налични за растенията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X