Седем основни грешки при отглеждане на зимна маслодайна рапица

При използване на съвременнихибриди и спазване на агротехническите изисквания при отглеждането на зимна маслодайна рапица могат да се достигнат добиви от 700 кг/дка. Въпреки това на практикастопанстватаприбират значително по-малко. Вина за това имат климатичните условия, вредителите, болестите и пропуски, коитофермерите, волно или неволно, допускат. В помощ на земеделците и като превенция предвид предстоящата сеитба на рапица, ще посочим седемте най-често срещани грешки.
1. Лоша подготовка на почвата. Резултатите сатрудно и лошо поникване,както и неравномерно развитие на растенията. На полето едновременно има както прерастнали, така и недоразвити растения. Съществува голям риск отизмръзване на части от посева през зимата.
2. Некачествено раздробяване на сламата следприбиране на зърнените култури и лошото й заравяне. Това причинява формирането на въздушникухини в почвата. Лошият контакт на семената с почвата води до трудно покълване и поникване на семената, което по-нататък предизвиква изтегляне на растенията. Такива растения обикновено са по-слаби, което е предпоставка за голяма вероятност от загиване.
3. При лошо обработенаслама семената поникват неравномерно и пониците са неизравнени. Микроорганизмите, участващи в разлагането на сламата, поглъщат азот от почвата, необходим за начално хранене на рапичните растения. Това налага да се направят допълнителни разходи при сеитбата за внасяне на азотниторове (средно10 кг/дка амониева селитра във физическо тегло).
4. Прекалено дълбоката сеитба води до продължително прорастване на пониците на зимната рапица, докато поникнат. Те се появяват на повърхността на почвата доста отслабени, което увелича вероятността от тяхното измръзване.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X