Каква е ползата и вредата от оборския тор

Тор, компост, костно брашно, дървесна пепел… Всички те са полезни вещества, но не всеки знае, че и те трябва да се прилагат правилно и умерено. За да може в почвата да се извлекат само ползи от тези торове, то трябва да знаете за тях нещо повече освен имената.
Дълго време градинари и овощари са вярвали, че тор, разпръснат през пролетта, ще е достатъчен за плодородието и здравето на почвата. За щастие, вече фермерите и любителите в селско стопанство все повече се ограмотяват и осъзнават, че торът сам по себе си не е достатъчен. Кое е това, което често вълнува любителите градинари, които искат да отглеждат натурални зеленчуци без да използват „химия“, но не знаят откъде да започнат?

Оборският тор е все още най-популярният тор използван в градините, а много градинари добре разбират спецификата му.

Угнилият тор е отличен и най-вече „дълготраен“ тор, който действа в продължение на 3-4 години след прилагането му. Той структурира почвата, привлича полезни микроорганизми и земни червеи, бързо се превръща в достъпна за растенията форма и не е скъп.
Оборският тор обаче има и недостатъци. Важно е да се знае, че оборският тор не може и не трябва да се използван в прясно състояние, защото буквално ще изгори корените на растенията. От честото му приложение нивото на нитрати в почвата расте и реколтата от здравословна, става опасна за здравето. И накрая, заедно с оборския тор в почвата се внасят много семена от плевели, гнилостни бактерии, причинители на гъбни болести и ларви на вредители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X