ССА участва с 13 сорта и технологии на конкурса за иновации на АГРА

С 13 претенденти – сортове и технологии за иновативни продукти участва Селскостопанска академия (ССА) в конкурса за иновации, който е част от програмата на Международната изложба АГРА, която се провежда в Пловдив, стана ясно от председателят на ССА проф. Мартин Банов. Наградените ще станат известни на 23 февруари т.г. на специална церемония.

Селскостопанска академия участва на изложението с пълен набор от своите звена – а именно 25 научни института, 4 научно-изследователски центъра и 13 опитни станции.

„Учените в ССА продължават да работят по приоритетите, залегнали в Зелената сделка – като стратегията „От фермата до трапезата”, планът за възстановяване на въздух, води и почви, кръгова икономика, възстановяване на екосистемите“, коментира още проф. Банов.

Създаването и усъвършенстването на сортовете е една от най-важните задачи на ССА като общият брой на поддържаните от структурните звена на Академията сертификати за закрила на сортове и породи през 2022 г. е 263. От тях поддържаните сертификати за сортове културни растения са 255, а за породи животни 8. По тази причина Селскостопанска академия продължава да бъде единствената организация в страната, която притежава най-много собствени сертификати за закрила на сортове, растения и породи животни, което е 85% от всички издадени в България. Генбанката, която е създадена и поддържана в Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” – Садово изпълнява друга важна задача да съхранява растителното разнообразие. Понастоящем базовата колекция наброява 44 189 образци като националният регистратор ежегодно се попълва с нови попълнения.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X