Ползи от комбинирането на органични с химически торове

Принципът на торене на „предимно органични торове, допълнени с химически“ е един от най-разумните методи в момента

Предимството на органичния тор е, че той съдържа много видове хранителни вещества, различни макроелементи и микроелементи и активни вещества като витамини. Най-забележителната му характеристика е, че може да увеличи и допълни органичното вещество в почвата.
Органичната материя може значително да подобри физичните и химичните свойства на почвата, да направи почвата по-рохка, да подобри капацитета за просмукване на водата, да увеличи влагозадържането в почвата, задържането на торове, снабдяването с торове и устойчивостта на суша и способността за преовлажняване и да увеличи значително добивите, което не може да бъде постигнато с химически торове.
В допълнение, органичните торове могат да осигурят необходимите хранителни вещества за културите и да защитят корените като по този начин повишават устойчивостта на културите към болести, суша и преовлажняване; увеличаваа добивите; подобряваа на безопасността на храните и екологията.
Но колкото и да е добър, не можем да използваме само органичен тор за земеделие, защото има твърде малко хранителни вещества, за да отговори на хранителните нужди на културите във всеки етап на растеж, така че все още трябва да го комбинираме с химически торове.
Когато се прилага органичен тор, полезните биологични дейности подобряват структурата на почвата, увеличават почвената влага и капацитета за задържане на тора, като по този начин намаляват загубата на хранителни вещества и повишават ефективната степен на използване на химическите торове до над 50%. Може също така да намали количеството на химическия тор и разходите за торене.
Принципът на торене на „предимно органични торове, допълнени с химически е един от най-разумните методи в момента!
Ползите от комбинирането на органични торове с химически торове
1. Химическите торове имат високо съдържание на хранителни вещества и бърз ефект на торене, но кратка продължителност и едно хранително вещество. Органичните торове са точно обратното. Смесеното използване на органични торове и химически торове може да се допълва взаимно, за да отговори на нуждите от хранителни вещества на културите в различни етапи на растеж.
2. След прилагане на химически торове върху почвата, някои хранителни вещества се абсорбират или фиксират от почвата, намалявайки наличността на хранителни вещества. След смесване с органичен тор, той може да намали контактната повърхност между химическите торове и почвата, да намали вероятността химическите торове да бъдат фиксирани от почвата и да подобри ефективността на хранителните вещества.
3. Като цяло химическите торове имат висока разтворимост, което ще причини високо осмотично налягане в почвата след прилагане, което ще повлияе на усвояването на хранителни вещества и вода от културите и ще увеличи шанса за загуба на хранителни вещества. Ако се смеси с органичен тор, то може да преодолее този недостатък и да се насърчи усвояването на хранителни вещества и вода от културите.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X