Украински фермер: Отглеждането на ГМ култури не е панацея за болести и вредители

Юрий Дробязко, собственик на компанията за аграрни технологии Източник: Latifundist.com

Фактът, че фермерите могат да спестят от хербициди и инсектициди при отглеждането на ГМО рапица и царевица, е мит, казва собственикът на компанията за аграрни технологии Юрий Дробязко. В интервю за Latifundist.com той разказа до какви последици в агробизнеса може да доведе прибързаното приемане на проектозакона No5839 за ГМ продукти, по-специално, защо цялата не-ГМ рапица може да изчезне в Украйна. Той сподели житейски хакове за това как да се защитят културите от диабротика и склеротиня. Даде примери за това как полските фермери „прехранват“ царевицата с азот и разказа колко тор внася. И също така, защо той вярва, че тази година няма да бъде много по-трудна от миналата.

Latifundist.com: Юрий Генадиевич, проектозаконът за ГМ продуктите скоро ще бъде разгледан на второ четене. Пазарът сега е разделен на два лагера: от една страна, някои агрохолдинги и продавачи на семена от ГМ култури подкрепят приемането му възможно най-скоро, а от друга страна, са UGA и компаниите за семена, които се противопоставят. Какво мислите за това, като земеделски работник, който се занимава с растениевъдство и има биохимично образование?

Юрий Дробязко: Аз не съм против ГМО, но съм против приемането на този закон в Украйна точно сега, в условията на война. Защото това е допълнителен огромен разход преди всичко за фермерите и търговците.

Сега Украйна работи на премиум пазарите на не-ГМО царевица, рапица и соя. В условията на война трябваше да възстановим куп логистични маршрути. Ако премиум пазарите, които не искат да купуват ГМО, имат близък достъп, тогава отново ще трябва да изградим логистика от нулата.

Latifundist.com: Да, ще трябва да търсите нови пазари. Но в света 42 страни официално внасят ГМ зърно, например Китай – ГМ царевица.

Юрий Дробязко: Е, разбирате, че Китай купува ГМ царевица по-евтино от не-ГМО. Попадал съм на това, но при соята. Частните китайски компании не могат да внасят нищо. Само държавните компании купуват продукти. И купуват ГМ царевица и ГМ соево масло много по-евтино от зърното, обозначено като не-ГМО.

И дори по-рано, когато говорихме за технологията за отглеждане на ГМО, тя беше една, например, за соята и царевицата – Roundup Ready. Сега за царевицата, изглежда, има повече от 70 регистрирани модификации, а за соята 4-7.

След като имаше канадски партньори, те се нуждаят от 8 тест ленти за измерване на съдържанието на ГМО в соята (т.е. соята има осем генни модификации). Всяка лента струва 1,5 долара. Всяка кола струва 12 долара. Това е огромен разход. Кой ще плати за тези тест ленти в резултат на това? Разбира се, фермерът. Защото фермерът е най-немонополизираната връзка. Той плаща за всичко.

Също така, не забравяйте за глобите. Например, ако в ЕС изпратите партида рапица, която не е генетично модифицирана, например, и тестът ви покаже, че има ГМО, тогава се пригответе да платите глоба от 50-150 евро / тон.

Latifundist.com: Но мултинационалните компании продават нашата ГМ рапица в Европа.

Юрий Дробязко: ГМ рапицата отива за производството на биодизел в ЕС. А покупната цена за него е по-евтина, отколкото за не-ГМО рапица. Но ще продължа мнението си за глобите. В Украйна събираме около 3,5 милиона тона рапица. Изнасят се около 3 милиона тона, почти цялата рапица се изнася за Европа. Сега нека умножим 3 милиона по 70 евро глоба и да получим загуби на украинските фермери. А това са 200 милиона долара годишно. Имаме ли нужда от това?

Latifundist.com: Значи сте сигурни, че ако ГМ рапицата е разрешена за отглеждане в Украйна, тогава ГМО ще бъдат намерени във всички експортни партиди с украинска рапица?

Юрий Дробязко: Може да не отглеждате ГМ рапица, но съседът ви да отглежда. Рапицата е кръстосано опрашвано растение. Насекомите летят на няколко километра. Това означава, че позволяването на ГМ рапица е равно на убиване на  не-ГМ рапица.

Latifundist.com: Но съществува концепцията за пространствена изолация.

Юрий Дробязко: И вие намирате такава изолация. Вижте, ето един фермер, който пося ГМ рапица. Автоматично полетата в радиус от 10 км стават с ГМО. Следващият пося друго поле с ГМ рапица. Вече има две полета по 10 км. Около 300 фермери посяха ГМ рапица и всички не-ГМО рапица в страната свършиха.

Нека симулираме друга такава ситуация. Сключвам форуърден договор за доставка на негенетично модифицирана рапица. Моят „добър съсед“ сее ГМ рапица. Прибирам реколтата си и тя е с ГМО. И е добре, ако сам проверя цялата партида за ГМО предварително. Тогава нямам друг избор, освен да платя глоба и да продавам по-евтино. Какво ще стане, ако не го проверя, преди да го изпратя? Какво ще се случи? Ще трябва да върнем зърнените камиони, да блокираме железницата и т.н. това е просто катастрофа.

Latifundist.com: Имате практика да отглеждате хибриди за компании за семена. Как преговаряте със съседните фермери за пространствена изолация?

Юрий Дробязко: Когато отглеждам хибриди за компания, се опитвам да преговарям с фермери, които имат ниви до мен. Така че да има пространствена изолация. Казват, че разбира се, няма да сеем царевица близо до вас.

След като сеялката ми влезе в нивата, тези „добри“ фермери отиват и сеят това, което са обещали да не сеят. По закон той няма право да прави това, защото съм предал всички документи на инспектората по семената. Но не мога да унищожа реколтата му. Следва какво? Казва, че ако купя от него 15 тона царевица, мога да унищожа всичките му посеви. Тоест, той знае колко щети ми причинява. Разбирате ли каква система имаме?

Ето защо считам, че за растенията с отворен вид опрашване в никакъв случай не трябва да се допускат ГМО. Това е огромна вреда за икономиката ни.

Latifundist.com: Какво ще кажете за соята? Не можем да се преструваме, че не отглеждаме ГМО соя.

Юрий Дробязко: Соята е самоопрашваща се култура. Това означава, че ако сте засели не-ГМ соя, тогава ще получите такава. С рапица и царевица тази опция няма да работи.

Добре е, че договорихме с ЕС система за сертифициране на семената. И днес Украйна произвежда все повече царевични семена за Европа. Но в ЕС ГМО могат да се използват, но не и да се отглеждат във ферми.

Latifundist.com: Търговското отглеждане на ГМ култури е разрешено в Испания и Португалия.

Юрий Дробязко: Испания и Португалия имат повече спазващи закона граждани. Там можете да отглеждате царевица само с една генна модификация. Запознат съм с португалския агробизнес. Веднъж ме заведоха на екскурзия във фирма за производство. Директорът попита колко царевични семена купувам . Казвам: „Купуваме около за 200 хиляди  гривни торби от кооперацията. И той ми отговаря – ние в цялата страна продаваме семена за около 40 хиляди гривни“. Разбирате ли нашия размер?

Да, отглеждат ГМ царевица, но никъде не я продават. Събира се под формата на силаж за животновъдство. А Украйна е важен износител на царевица в света, която днес се търгува на много премиум пазари. Затваряме тези пазари за себе си и причиняваме огромни загуби на икономиката. Това е просто.

Latifundist.com: Според различни оценки, до 70% от ГМО соята в момента се отглежда в Украйна. По отношение на рапицата чух песимистични оценки, че тази цифра достига 30%.

Юрий Дробязко: Да, така е, защото различни мошеници внасят ГМ семена от рапица чрез контрабанда. Тези площи не надвишават 3-5%, но превръщат 30% от рапицата именно поради кръстосано опрашване в ГМ. Ако разрешим ГМ рапицата, тя ще бъде унищожена на 100%. Тя ще отиде за производството на биодизел, олива и др. Фермерът в крайна сметка ще получи със 70 долара по-евтино на тон.

Latifundist.com: Четох за опита на Колумбия в отглеждането на ГМО. Изглеждаше, че психически сме   подобни на тях. А в Колумбия пазарът както на ГМ култури, така и на не-ГМО съществува съвместно.

Юрий Дробязко: Не мога да кажа нищо за Колумбия. Но аз бях в Аржентина и ще кажа това: днес там не можете да намерите соя и не-ГМО царевица. Питам един местен фермер: „Как защитавате соята?“ „Ние  внасяме почвен хербицид, глифозат,  хербицид“, отговаря той. Спри. Имате и ГМ соя. Защо да внасям хербициди? И обясняват, че са се появили плевели, които са устойчиви и на глифозат.

Е, защо тогава  хербицид? „Е, преди това имахме Roundup Ready за царевица. Сега не можем да премахнем плевелите на ГМ царевица с глифозат“, казват те. Това е абсурдно. Нищо не спасяваш! „Да,“ казват те, „ние не спасяваме нищо“. Тогава защо сеят ГМ соя? И те: „Ами, вижте, когато започнаха да отглеждат ГМ соя в страната, това беше изгодно за фермерите. Компаниите за семена спряха да регистрират не-ГМ сортове, защото се продаваха по-лошо. И сега е невъзможно да се купуват не-ГМО семена.“ Ето защо те отглеждат ГМ соя със същите разходи като не-ГМО.

Юрий Дробязко: Смешно е (усмихва се иронично – бел. ред.). Е, разбирате, че има куп плевели, с които глифозатът не може да се справи.

Latifundist.com: Но има ли ГМ семена със защита както от вредители, така и от плевели?

Юрий Дробязко: Има около 70 сорта със защита от плевели (смее се – бел. ред.). Нека тогава разгледаме този въпрос по различен начин. Колко струват висококачествените царевични семена в Европа? Приблизително $ 100 с ДДС за сеитбена единица царевица. Това е, ако купувате в насипно състояние. И колко струва единица царевично семе в САЩ?

Latifundist.com: Очевидно много по-скъпо.

Юрий Дробязко: В района на $ 380. Те имат от 7 до 10 модификации на ГМО. За всяка модификация, средно, трябва да платите $ 27. Това означава, че 10 модификации, плюс $ 380 на сеитбена единица.

И тогава цялата супер ефективна защита на царевицата струва 100 долара. И не можете да направите без защита, така или иначе, някои и ще трябва да извършите. Къде са спестяванията? Каква е логиката? За соята все още има Roundup Ready Soybeans, което дава на фермера малко спестявания. Но отново, 6-7 литра глифозат ще трябва да се използват през цялата година. Няма да премахнете всички плевели. Е, да, $ 50 / хектар спестени. Изглежда много пари. Но днес, когато продавате ГМ соя, разликата между нея и не-ГМО е $ 100 / тон, т.е. ако имате 3 т / ха соя, губите $ 300 и спестявате $ 50. Къде е логиката?

Latifundist.com: Но имаме много проблеми с болести и вредители, като диабротика, с които по традиционните методи става по-трудно да се справим. Могат ли ГМО да се превърнат в нещо като панацея?

Юрий Дробязко: Наистина, ГМО ще улеснят работата ви, но това не е панацея. Генът за модификация от диабротиците в Съединените щати не работи, защото вече се е образувала популация, която я заобикаля. Ето защо е необходимо да се разработят нови генетични модификации.

Панацея за всеки вредител или болест е сеитбообращението. Например, ако искате да се отървете от склеротиня, тогава трябва да сеете зърнени култури в продължение на 2 години подред. Ако искате да се отървете от диабротика в определена година, сменете царевицата, например със соя или слънчоглед. Като опция: с ечемик, захарно цвекло или пшеница (въпреки че не винаги е възможно). Това означава, че диабротиката е проблем в монокултурата.

Latifundist.com: Ще ви опонира генералният директор на „Земя и свобода“ Леонид Яковишинкойто отглежда само царевица повече от 20 години. Разбира се, сега реалностите на живота го принуждават да отиде на слънчоглед. Но разбирам, че дибротиците не са разпространени в цяла Украйна и все още не са достигнали района на Чернигов?

Юрий Дробязко: Той вече е достигнал района на Чернигов, така че Леонид Григориевич ще трябва да промени сеитбообращението. Всъщност имам дългогодишни добри отношения с Леонид Григориевич. С него се запознахме през 2000 година. И той, и аз след това отглеждахме царевица в монокултура. Но аз влязох в сеитбообращение на царевица-соя, което решава проблема с диабротиката.

Latifundist.com: Значи сеитбообращението е основният лек за диабротиката?

Юрий Дробязко: Ако сеете тези две култури, веднага решавате този проблем. Но има проблем със склеротинята. Ето защо можете да сеете царевица-соя за четири цикъла, след това 2 цикъла подред царевица. На втората царевица специална инсектицидна защита. Полето ще бъде изчистено от склеротиня и отново можете да сеете царевица-соя.

Тоест, днес мога да отглеждам царевица в монокултура, но всяка година разходите ми за интектициди ще се увеличават. После. Трябва да работите системно. Днес стандартните семена, които се закупуват на пазара, няма да ви спасят от ларвите на диабротиката. Указанията на торбите са ясни:  ако искате да се предпазите от теления червей, имате нужда от 33 ml 60% клонитидин. И ако искате да се предпазите от телени червеи и диабротици, трябва да използвате 150 ml 60% клотианидин. 5 пъти повече! И тогава няма да имате проблем.

Latifundist.com: Написано на опаковката.

Юрий Дробязко: Да, всичко е написано. Какво правят ранните ларви на диабротиката? По време на покълването на семената те изяждат кореновата система. Ако обеззаразите семената правилно, няма да имате такъв проблем.

Всъщност химикалите имат тенденция: когато патентите свършат , те стават по-евтини. Преди клотианидинът струваше луди пари. Днес вече няма патент за него. Можете да го купите под други марки пет пъти по-евтино от преди. Ето защо, за същите пари можете да се предпазите от диабротика.

Latifundist.com: По същия начин, с ГМО – патентът е изтекъл и всеки може да си купи по-евтина генна модификация.

Юрий Дробязко: Абсолютно правилно. Всички нови генни модификации струват 27 долара за всяка модификация. Това е роялти. Купувате по-стара генна модификация – не плащате хонорари и получавате по-евтини семена. Но това е проблемът. В САЩ, например, диабпротиката се е адаптирала към гена за модификация. Защо? Защото фермерите, купувайки генна модификация срещу диабротика, не използват химикали. И търпят огромни загуби.

Latifundist.com: Въз основа на опита на САЩ и Латинска Америка, не се ли страхувате, че когато в Украйна официално ще бъде разрешено отглеждането на ГМ култури на пазара, ще има монопол на условно 5 марки семена?

Юрий Дробязко: Няма страх (смее се – бел. ред.). Страхът парализира ума, така че няма смисъл да се страхуваме. Всъщност тя е монопол на три компании – MonsantoCortevaSyngenta. Това са компании с огромни финансови възможности и днес те работят заедно, за да създадат ген за модификация.

Latifundist.com: Тоест, има ли все още риск от зависимост от 2-3 доставчика, от които ще трябва да купувате не само семена, но и защита?

Юрий Дробязко: Не. Това не е съвсем вярно днес. Но в идеалния случай всяка компания търси монопол. Засега не могат да го направят, за щастие.

Latifundist.com: Добре, тогава според вас, каква трябва да бъде сметката за GM продукт?

Юрий Дробязко: Може да се вземе за пример същото правило, което важи и във Франция: ГМО са разрешени, но ГМ семена не могат да бъдат внасяни. Тоест, можем да използваме ГМ зърно за изхранване на добитъка, но за внос на ГМ семена, и особено за производството му във ферми се носи наказателна отговорност. Защото човек, който може да нанесе милиарди долари щети на страната с действията си, трябва да отиде в затвора . Сега не сме готови да разпръснем милиарди. По-добре е да  купуваме модерни оръжия или да вдигаме заплатите на тези, които ни защитават на фронтовата линия.

Latifundist.com: В допълнение към ГМО има няколко други въпроса, свързани с пазара. Един от тях са торовете. Или по-скоро дефицитът им на украинския пазар. Колко азот ще внесете при царевицата?

Юрий Дробязко: Гледам къде. Ще ми посочите конкретна географска точка и аз ще ви кажа.

Latifundist.com: Например в Миргород.

Юрий Дробязко: За съжаление, аз внасям най-много азот там. Не съм сам там. Имам партньори, които се придържат към лозунга: „Не можеш да развалиш овесена каша с масло“. Винаги гласувам против много азот. Но моят вот е срещу всички останали. Е, разбирате ли? Такава организация имаме – демокрация и нищо не можеш да направиш (смее се – бел. ред. ). Но намалихме процента на активното вещество от 160 кг на 120 кг. При условия на добра влажност и при 120 кг от активното вещество получаваме 14 т/дка. Искаме да получим повече, но нямаме достатъчно влага. През август средното съдържание на влага в тази област е 12 мм.

Имаме данни от средномесечните максимални и минимални температури и валежи от 1957 г. насам. С тези данни мога да изчисля за всяка точка на картата колко азот трябва да се добави. Не е необходимо да се изхвърля. Същото е и с фосфора и калия.

Latifundist.com: Тази година вероятно ще минете без калий и фосфор.

Юрий Дробязко: Какво означава „ще минете без“? Има земи, на които изобщо не може да се започва сеитба без калий. И има земи, на които фосфорът е незаменим. А в други полета царевицата няма да расте нормално без цинк. Храненето зависи от това върху каква земя работите. Ето защо, да кажа, че тази година ще сея без тези и тези торове, тъй като няма средства, това е непрофесионално. Веднъж по време на дискусия първият ми партньор в агробизнеса каза: „Юра, мислиш така, защото пилетата не кълват парите ти. А аз нямам толкова много.“ Казвам: „Съжалявам, но никога няма да ги имате с подхода си“.

Latifundist.com: На фона на недостиг на торове, каква панацея търсят фермерите? Как ще спестят от храненето?

Юрий Дробязко: Работя в агробизнеса от 25 години и винаги виждам едно и също нещо на пазара: биопрепарати, аминокиселини, янтарна киселина. Всичко е смешно. И любимото ми: „Нека дадем повече тор“.

Наскоро бях в командировка в Полша. Карах през Пшемишъл и се срещнах с двама полски фермери. Те казаха, че най-големите им проблеми сега са евтиното украинско зърно и цената на азотните торове. Попитах колко азот внасят в царевицата. Казват, че трябва да се прилагат поне 200 кг активна съставка. Какъв добив се събира след това? Оказа се, средно, 9-10 т / ха. Казвам: „Е, за 9-10 т/ха средно ти трябват не повече от 100 кг активна съставка.“ Те казват: „Не, трябват ни 200 кг, защото има добив от 14 т/дка, а понякога и 6 т/дка“.

Разбирате ли какъв абсурд? Вместо да провеждат експерименти за това колко азот наистина е необходим за конкретен добив, всички те работят на око. Попитах за напояването, не го използват. Тогава казвам: „Вашият добив на царевица всъщност намалява заради влагата. Повече влага – имате по-високи добиви. Без влага – по-ниски добиви. Защо тогава постоянно прехранвате царевицата с азот? С излишните нитрати отравяте водата, която е около вас?“ .

Latifundist.com: Как спиранията на тока се отразиха на работата на централата?

Юрий Дробязко: Инсталирахме електроцентрала, която работи на слама. Ето защо, сега получаваме електричество и пара от слама и цялата обработка, която имаме, работи по този алтернативен вид гориво.

Latifundist.com: Казват, че тази година ще бъде по-трудна…

Юрий Дробязко: Логистиката започна да поевтинява и през април вече няма да е толкова скъпа, колкото преди.

Latifundist.com: Как пренасочихте логистиката?

Юрий Дробязко: Работим по всички маршрути. Който маршрут в момента работи по-добре, отиваме там. Ако маршрутът се претовари, тогава цените съответно се покачват. Обратно, цените падат, ако маршрутът е ненатоварен. Затова постоянно сравняваме ефективността на маршрутите. И това е ежедневна работа за намиране на най-добрата логистика. Има едно прекрасно стихотворение „Не позволявай на душата ти да мързелува“ („Не оставяй душата ти мързелива“ – изд.) Затова не бъдете мързеливи и ще успеете.

Latifundist.com: Какви уроци научихте от 2022 г.?

Юрий Дробязко: Много уроци. С две думи не могат да бъдат описани. Всъщност това е доста дълбок разговор.

Latifundist.com: Може би сте взели някои уроци от работата си?

Юрий Дробязко: Моята работа е моето хоби. Затова ще кажа това: миналата година даде добър опит. Това е добра тренировка. Имаше какво да науча.

Latifundist.com: Ще спечелим ли?

Юрий Дробязко: И къде ще отидем? Нямаме друг изход.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X