Избор на царевични хибриди

При избора на царевичен хибрид, производителите не трябва да избират хибридиje въз основа на популярността, а трябва да разгледат цялостно на първо място каква е крайната цел на отглеждането – дали ще се използва за зърно или силаж, дали зърното ще бъдат незабавно продадено или използвано във фермата за хранене на добитък.

Също така, не по-малко важно, стопаните трябва да избират онези хибриди, които дават най-добри добиви в агроекологичните условия на техния регион и да вземат предвид характеристиките на хибрида като скорост на влагоотделяне от зърното, устойчивост на болести, височина и твърдост на  стъблото, но и каква ще бъде следващата култура, така че да има достатъчно време да се подготвят площите добре .

При избора на хибрид е необходимо да се вземе предвид групата на зреене, преди всичко поради все по-честите засушавания, които често настъпват по времето, когато царевицата преминава през най-критичните фази на развитие. Ако става въпрос за по-голяма площ с царевица, трябва да се засеят няколко различни групи на зреене по ФАО, защото производството само на една група може да бъде рисково и по-малко рентабилно.

Ако настъпят стресови условия – суша и високи температури – предполага се, че поне някоя група за зреене ще има по-благоприятни условия, преди всичко за опрашване и оплождане. Въпреки че добивите на късните хибриди превъзхождат по-ранните, новите поколения средноранни и средно късни хибриди се доближават до добива на хибриди от късни групи на зреене.

Поради непредвидими климатични условия се случва късните хибриди да не узреят навреме, което води до повишена влага в зърното. Това се отразява на допълнителните разходи за сушене, появата на болести по кочана и образуването на микотоксини.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X