loader image

Зоров: : Една крава „струва“ 10 хиляди лева годишно, а дава 6 хиляди лв.

„Колко консумира една крава? Между 25 и 28 лева на ден. За 365 дни това прави 8500-8600 лева. С другите разходи – 10 хиляди лева.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Димитър Зоровпредседател  на  Асоциацията  на  млекопреработвателите  у нас.  Поводът е покачването на цените на млечните продукти.

„Пет тона да дава, шест тона – такива почти нямаме, по един лев литъра прави шест хиляди лева. А другите четири хиляди – кой ще ги компенсира? И тук няма амортизация, кредити, инвестиции и т.н. Ние говорим за преки чисти разходи – храна, човешки труд и ток, допълни той. Ще стигнем до период, в който потребителят няма да има какво да консумира. И това не са приказки на селския мегдан. Всеки иска да работи в офис, на чистичко – никой не иска да работи сред, ще извинявате за израза, сред лайната. И да взема по-малко от една чистачка“.

При тези разходи, за които говорим, вътре са калкулирани между 800 и 900 лева заплата, уточни Зоров.

„И като говорят да се вдигат заплатите, и да стават конкурентни, и да не ходят хората в чужбина, потребителят трябва да разбере, че това е свързано. Ако сега кашкавалът струва 25 лева, трябва да стане 30 лева“, каза още председателят на Асоциацията на млекопроизводителите.

„Внушение е, че цената на газа пада, а на продуктите – не. Защото на газа ще му хванете цената, колкото е била в края на 2021 година – 30 лева. Сега е 120 лева. Не трябва да хващаме пиковата цена, когато е била 400 лева и да казваме, че пада, а да сравняваме сравними неща“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X