Износът на зърно от Украйна се срива

Навлизайки във втората си година на война, износът на зърно на Украйна е спаднал до 31,8 милиона тона, което е спад с 27% досега за сезон 2022-23, тъй като руската инвазия намалява селскостопанското производство и инфраструктурата, които преди това са допринесли значително за количествата за световните пазари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на земеделското министерство от 27 февруари.

Обемът досега през сезона от юли до юни включваше около 11,2 милиона тона пшеница, 18 милиона тона царевица и около 2 милиона тона ечемик. Износът на същия етап от предходния сезон е почти 43,5 млн. Министерството заяви, че износът на зърно досега през февруари е достигнал 4,7 милиона тона към 27 февруари, което е спад от 5,04 милиона тона през същия период на миналата година.

След почти шестмесечна блокада, причинена от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., три украински черноморски пристанища бяха отблокирани в края на юли от Инициативата за черноморско зърно, сделка между Русия и Украйна и с посредничеството на ООН и Турция.

Украйна обаче е категорична в обвиняването на Русия, че забавя проверките на корабите, превозващи украински селскостопански стоки, което води до намаляване на доставките и финансови загуби. Украйна призова този месец ООН и Турция да окажат натиск върху Русия да ускори инспекциите.

Основен световен производител и износител на зърно, производството на зърно в Украйна вероятно е спаднало до около 54 милиона тона чисто тегло през календарната 2022 година, което е спад от рекордните 86 милиона тона през 2021 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X