Русия: Западът „погребва“ сделката за черноморското зърно

Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес Запада, че „безсрамно погребва“ инициативата за черноморско зърно, която улеснява износа на украински селскостопански продукти от южните й пристанища, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Въпреки че остава в споразумението, Русия многократно се противопоставя на подхода на Запада към сделката, сключена миналия юли, заявявайки, че страните, които са наложили санкции на Москва, не правят достатъчно, за да облекчат ограниченията върху собствения износ на Русия, по-специално на торове.

„Западът безсрамно погребва добре познатата хуманитарна инициатива на генералния секретар на ООН“, цитира РИА думите на Лавров на среща на външните министри на Г-20 във връзка със сделката за зърното.

Настоящата фаза на споразумението, с посредничеството на Турция и ООН, приключва на 18 март. То ще бъде удължено, ако никоя страна не повдигне официално възражение. Преди предишния краен срок за удължаване на сделката през ноември Русия също ескалира критиките си към сделката в опит да получи повече отстъпки от Запада, но в крайна сметка я остави да продължи за още 120 дни.

Руският селскостопански сектор не е изрично обект на западните санкции, но Москва твърди, че санкциите засягат плащанията, корабоплаването и застраховането и следователно представляват „бариера“ за износа на зърно и торове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X