Глобален капацитет за производство на NPK торове

Световното производство на торове е съсредоточено в Азия, Северна Америка и Европа, което представлява повече от 90% от общото глобално производство на торове. Азия винаги е била най-големият производител на торове в света, Северна Америка е на второ място, следвана от Европа и Африка. С предимството на ресурсите, голям брой гиганти в производството на торове се появиха в областта на фосфатните и калиевите торове в тези райони и тяхната дългосрочна позиция е стабилна.

Особено на пазара за калиеви торове, светът показва, че четирите големи производители – Nutrien от Канада, Mosaic от САЩ, Русия Uralkali и Беларус Belaruskali почти покриват глобалния капацитет за производство на калиеви торове. Съответно, годишното търсене на калиеви торове в Китай е повече от 16 милиона тона, като за почти половината от търсенето се разчита на вноса, а основните доставчици също са горепосочените предприятия.

1. Световно производство на азотни торове
Капацитетът за производство на азотни торове е разпределен главно в Китай, Индия, Съединените щати, Русия, Египет, Близкия изток и други места. През 2020 г. глобалният капацитет за производство на азотни торове e бил около 181 милиона тона, а продукцията – 158 милиона тона. Сред тях Китай представлява близо една четвърт, а Индия, Съединените щати, Русия и други страни представляват около 10%.

2. Световно производство на фосфатни торове
Глобалният капацитет за производство на фосфатни торове е разпределен главно в Съединените щати, Китай, Индия, Русия, Мароко и други региони. В допълнение, Югоизточна Азия, Африка и други региони също имат капацитет за производство на фосфатни торове. През 2020 г. световният капацитет за производство на фосфатни торове е бил около 60,1 милиона тона. Годишното производство е около 49,88 милиона тона, като Китай  представлява около 30%, а останалите основни производители са Индия, Съединените щати, Русия, Мароко и други страни, представляващи около 10 % ± 2%.

Според ФАО глобалното производство на фосфатни торове намалява от 2017 г. насам. През 2019 г. общото глобално производство на фосфатни торове е намаляло от 43,3 милиона тона (преобразувани в чист P2O5) до 42,86 милиона тона. Тъй като основният фосфатен тор е MAP и DAP, има и голяма разлика в промените в добива между двата.

От 2009 г. насам глобалното производство на MAP непрекъснато нараства от 16,5 милиона тона през 2009 г. до 32,3 милиона тона през 2020 г., с общ годишен темп на растеж от 6,3%. Глобалното производство на DAP не се колебае рязко от 2009 г. насам и основно остава между 31 милиона тона и 36 милиона тона. През 2020 г. производството е около 35,6 милиона тона.

3. Световно производство на калий
Капацитетът за производство на калиеви торове на международния пазар е разпределен главно в Канада, Русия, Беларус, Китай и други страни, а общият производствен капацитет на тези четири страни представлява повече от 80% от световния. В допълнение, някои европейски страни също притежават малко количество производствен капацитет за калиеви торове. Разпределението на производствения капацитет на калиеви торове е силно съвпадащо с калиевите ресурси, така че страните с концентриран производствен капацитет на калиеви торове също са области, където се разпределят запасите от калиеви ресурси.

Според данните на Геоложката служба на САЩ (USGS) през 2021 г. възстановимото количество глобална калиева сол (K2O)  ще надхвърли 3,7 милиарда тона, разпространени най-вече в Северна Америка и Източна Европа, от които Канада, Русия, Беларус и Китай са най-богатите, на тях се падат съответно 30%, 20%, 16% и 9% от световните запаси от калиева сол.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X