Николай Киров: Чакаме в стачна готовност решението на Министерството на земеделието

Чакаме в стачна готовност решението на Министерството на земеделието. Очакваме някакво решение на проблема с българското зърно, което залежава по складовете в страната. И не само това – ние сме на мнение, че трябва да бъде разрешен и проблемът с вноса на слънчоглед от Украйна. Това коментира пред БТА председателят на регионалния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Николай Киров.

„Обезпокоени сме, защото в момента секторът се намира в критично състояние – складовете са пълни със стока, няма никакво движение, не се търгува, нямаме и финанси, с които да започнем пролетната сеитба“, посочи той.

По думите му земеделският министър вече е изпратил писмо до Европейската комисия с искане за предприемане на мерки на общоевропейско ниво.

„Чакаме решението. Това важи не само за българските зърнопроизводители, но и за тези в страните, които граничат с Украйна – Полша, Румъния. Коридорът за износ на украинска продукция, който преминава и през нашата страна, изкриви цялата търговия. Оказа се, че този коридор трябва да осигури само преминаване на стоката, но не се случи точно така. Затова и в България остана 1,5 млн. тона слънчоглед. В складовете може би има 3-3,5 млн. тона пшеница. Това е информация от Министерство на земеделието. Само след 3-4 месеца идва новата реколта. Къде ще я прибираме?“, каза Николай Киров.

Тежки за българските зърнопроизводители ще бъдат следващите няколко месеца заради липсата на оборотни средства, с които да започнат пролетната кампания, стана ясно от неговите думи.

„Март-април трябва да заложим пролетните култури. Ще имаме разходи за обработка, семена. После ще последва пръскане и прочее. Всичко това изисква много финанси, а ние сме изчерпали възможностите си. В момента сме на нула. Друг проблем е, че при идването на новата стока след няколко месеца няма да има къде да я прибираме. Трябва да я оставим на площадките за прибиране на милостта на природните стихии. Ние сме задлъжнели пред доставчиците, които вече негодуват. Никога не сме имали толкова задържана стока. Пак казвам, че в момента няма никакво движение на продукцията, която се намира в складовете“, посочи още председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област (СЗБО).

Пред БТА Николай Киров коментира и причините, поради които българските производители не са успели да реализират продукцията си зад граница“ „Нашата стока е с по-висока себестойност. Това е естествено, тъй като изпълняваме всички европейски разпоредби. Тук трябва да прибавим и шоковото поскъпване на горивата и торовете. В момента на световните пазари виждаме много ниска себестойност. Ние нямаме възможност да продаваме. Това е за пшеницата. При слънчогледа имаме следната картина – в момента никой не търси слънчоглед, защото той влезе от Украйна. Нас ни учудва това, че се говори за продоволствена криза, че има глад, а в същото време цената на стока пада и тя не се купува“.

Според Николай Киров зърнопроизводителите в Бургаско, които няма да успеят да се справят с ударите върху сектора и ще пропуснат тази пролетна кампания, са сравнително малко.

„Земеделците винаги са оптимисти. Винаги вярват, че следващата година ще е по-добра. Много от нашите колеги са в много тежко положение, особено по-малките, които нямат складови площи. Засега се очертават малко колегите, които ще се откажат от земеделието. Останалите ще опитат да продължат бизнеса си с цената на много лишения“, заяви Киров.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X