Русия и ООН са готови за преговори за подновяване на сделката за зърно с Украйна

Русия и ООН ще проведат разговори в Женева в понеделник за подновяване на сделката за износ на зърно от Украйна, като ООН каза, че съдбата на милиони зависи от нейното удължаване.

Войната в Украйна през февруари миналата година доведе до блокиране на черноморските пристанища на Украйна от военни кораби, докато сделката, подписана през юли, позволи безопасното преминаване на износа на критични доставки на зърно.

Повече от 23,7 милиона тона са били изнесени в рамките на Инициативата за черноморско зърно с посредничеството на ООН и Турция, според ООН.

Сделката ще бъде автоматично подновена на 18 март, освен ако Москва или Киев не възразят.

Но руският външен министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че удължаването на сделката става „сложно“, тъй като той твърди, че паралелно споразумение за руския износ не се спазва.

Докато сделката за зърното се отнася до износа на украинско зърно, второто споразумение между Москва и ООН имаше за цел да улесни износа на руски храни и торове, които са освободени от западните санкции, наложени на Москва.

„Ако пакетът е изпълнен наполовина, тогава въпросът с удължаването става доста сложен“, каза Лавров по време на пресконференция в Москва.

„Нашите западни колеги, САЩ и Европейският съюз, патетично заявяват… че за храни и торове няма санкции, но тази позиция е нечестна“, каза Лавров.

„Всъщност санкциите забраняват на руски кораби, превозващи зърно и торове, да влизат в съответните пристанища, санкциите забраняват на чужди кораби да влизат в руски пристанища, за да вземат този товар“, каза той.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в четвъртък, че руска „междуведомствена делегация“ ще се отправи към Женева за преговорите.

Тя каза, че дискусиите ще включват шефа на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс и Ребека Гринспан, ръководител на агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

„Сделката ще бъде обсъдена“, каза говорителката пред репортери.

ООН потвърди, че разговорите са насрочени за понеделник.

UNCTAD заяви, че сделката е позволила по-голяма последователност и предвидимост, помагайки за смекчаване на ценовите шокове на международния пазар.

„Зърнената сделка е един пример за конкретни действия за справяне с някои от най-тежките кризи на цената на живота, с които светът се е сблъсквал от едно поколение“, се казва в четвъртък в доклад за въздействието на сделката.

„Сделката  даде резултати, които трябва да бъдат увеличени. Без инициативата животът на милиони хора е поставен в несигурно положение.

„Подновяването на зърнената сделка дава надежда, че най-уязвимите в света могат да преминат през кризите. И са необходими всички усилия, за да запазим тази надежда жива.“

Във вторник шефът на ООН Антонио Гутериш каза, че е от решаващо значение да се удължи сделката по време на посещение в Киев. Гринспан беше в украинската столица в сряда.

Заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак каза пред репортери в Ню Йорк, че Гринспан е „настоявал много силно“, за подновяване на сделката за износ на зърно.

Черноморският износ представлява 60 процента от общия обем на украинския износ на царевица, пшеница и ечемик. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света.

Близо половината от износа е царевица, а повече от една четвърт пшеница.

Около 45% от износа е за развитите страни. Най-големият получател е Китай, следван от Испания, Турция, Италия и Холандия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X