USDA: Производството и износа на зърно от България намаляват

Производството на зърно в България през пазарната 2022-23 г. е намаляло с 26% на годишна база поради сушата през миналото лято, според доклад на Global Agricultural Information Network от Службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

България отбеляза спад от 12% при пшеницата (6,4 милиона тона), 11% при ечемика (625 000 тона) и 26% при царевицата (2,55 милиона тона), се казва в доклада.

Износът също е потиснат поради „повишената нестабилност в Черноморския регион и фермерите, които държат запаси в очакване на по-високи цени“, както буквално е посочено в доклада. Към 31 януари България е изнесла 46% по-малко пшеница, 76% по-малко ечемик и 81% по-малко царевица, отколкото по същото време през 2021-22 г., съобщи USDA.

„Войната в Украйна направи пазара силно непредвидим и нестабилен“, се казва в доклада. „Тъй като българското зърно се изнася на основата на Черно море, износът беше засегнат от всички свързани с войната несигурности и рискове, свързани с логистиката, застраховането и финансирането.“

USDA прогнозира рекордно високи крайни запаси на пшеница и ечемик и „потенциални логистични предизвикателства до момента на прибиране на реколтата“.

„Ранната прогноза за 2023-24 г. е за по-високо производство на зърно, ако времето остане благоприятно и изчерпаните запаси от почвена влага бъдат възстановени през пролетта“, каза USDA.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X