Carbonsafe: Златен медал за иновации от АГРА 2023 и одитна процедура за валидиране на своята Методология за издаване на въглеродни сертификати

Много са добрите новини от българската компания за въглеродно земеделие Carbonsafe през последния месец – успешно участие на изложението АГРА 2023, където компанията се радваше на голям интерес от страна на земеделците и спечели златен медал за световна иновация в сфера научна дейност и разработки, както и започналата одитна мисия за валидиране на методологията и верифициране на програмата CARBONSAFE от водещата световна организация за валидиране Earthood.

За всичко това разговаряме с най-новия член на екипа на компанията, който непрекъснато се увеличава  – Константина Семерджиева, мениджър проекти в Carbonsafe.

Константина Семерджиева е Магистър по финанси, Бакалавър „Счетоводство и контрол“ и „Аграрна икономика“. В сферата на земеделието е повече от 20 години. Работи в секторите „Птицевъдство“, „Плодове и зеленчуци“, а сега и въглеродно земеделие. Запозната съм с административната дейност в земеделието в България. „Работила съм по много административни проекти и одитни мисии, така че се надявам да бъда полезна както за Carbonsafe, така и за земеделците“, казва тя.  

Госпожо Семерджиева, как премина участието на Carbonsafe на АГРА 2023? Интересът на земеделците към вашия щанд беше голям.

Въглеродното земеделие  е интересно и ново за земеделците в България. Очаквано имаше много посещения на щанда на AGviser и Carbonsafe на изложението АГРА. Някои от земеделците бяха предварително информирани от успешната рекламна кампания, която развиват AGviser и Carbonsafe. Други научиха за нас на изложението. Ние винаги сме подготвени с конкретна информация, която им предоставяме. Задаваха конкретни въпроси за своите стопанства  и възможностите за участие в програмата. Предстои обучение за това как могат да участват, където ще могат да научат подробно за това. През цялото изложение към нашия щанд имаше висок интерес от страна на земеделските производители, както от български, така и от чуждестранни.

От университетите в България със селскостопанска насоченост имаме предложения за изнасяне на лекции за въглеродното земеделие, добри практики, бъдещо развитие, навлизане на нови технологии за почвообработка, за да се подобрят практиките на нашите земеделци, както и да се подобри производството на храна.

Мога да обобщя, че участието ни на изложението АГРА беше успешно.

Относно наградата ни като иновативна компания. Комисията по иновации оцени нашата програма и спечелихме златен медал за иновации от изложението.

Разкажете ни повече за предстоящите обучения, които ще проведе Carbonsafe за земеделските производители

Планирали сме обучения на земеделски производители, които искат да участват във въглеродната програма, за да могат те да преценят добре дали техните стопанства са подходящи за това. Обученията ще бъдат проведени от агроном специалист и от нас като администратори в административната част.

В момента тече и одит на Carbonsafе за валидиране на методологията, по която ще работим. Методологията е разработена специално за България, тъй като е обвързана пряко със земеползването и всички регулаторни режими на страната ни.

Одиторите са от световноизвестната компания Earthood, специализирана в областта на валидиране на въглеродни кредити. Процесът протича като стандартен одит. Имаме план за работа. Вървим точка по точка по процедурата. Разясняваме спецификите на българското земеделие. Одиторите са впечатлени, че имаме конкретни данни, конкретни цели, конкретни изисквания и работим за постигането на добри и коректни резултати.

След приключване на одита Carbonsafe стартира разработването на проекти съвместно със земеделските производители и ще може да издава сертификати за въглеродни кредити след като изтече първата година, тъй като периодът на разработването на тези проекти е 5-годишен. Първата година е базова. Имаме процедура, за която земеделските производители ще бъдат обучени подробно как се работи по въглеродните проекти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X