Родилни смески за свине майки и техните прасенца

Тези смески гарантират производството на кърма и допринасят за доброто здравословно състояние на малките прасета. Трима животновъди представят техните успешни концепции за хранене по време на бременността и веднага след раждането.
Повечето животновъди са запознати с тези проблеми:
– Теглото на плода е прекалено ниско;
– Раждането продължава прекалено дълго;
– Кърмата идва трудно, появяват се проблеми с мастита, метрита и агалаксията (безмлечност).
Тези проблеми показват, че свинята не е била подготвена оптимално за раждането.
Как може да се предотврати това?
За начало трябва да се подобри процесът на отглеждането, като се спазва строго добра хигиена, възможно минимално подлагане на свинете на стрес, климатичните условия в сградата трябва да се оптимизират и да се осигури достъп до чиста прясна вода.
ДА СЕ СЛЕДИ ВНИМАТЕЛНО ХРАНОСМИЛАНЕТО НА СВИНЕТЕ МАЙКИ
Много е важно да се изготви концепция за храненето по време на бременността и след раждането. Решаващо в случая е поемането на достатъчно калорична храна. В последните една до две седмици преди раждането бременните свине се нуждаят от 40 MJ ME (енергийното съдържание на фуражите може да се изчислява по различен начин. В случая енергийното съдържание е посочено в мегаджаули преобразуваща се енергия /MJ ME/ – справка – интернет), защото през това време плодът наддава обикновено по 100 г дневно.
Бъдещата свиня майка се нуждае от тази храна до момента на раждането. Това се отразява положително върху теглото и жизнеността на плода. Това означава, че преди раждането фуражът трябва да остане същият или да се намали съвсем малко.
За безпроблемното раждане допринася и доброто здравословно състояние на стомашно-чревния тракт. За да се подпомогне неговото безпроблемно функциониране, е подходящо да се дават груби фуражи като например шушулки от соеви зърна, детелина, целулоза, джибри, накълцана на ситно сухо груба растителна маса. Пробиотиците и киселините в храната също така подпомагат чревната моторика. Така се намалява възможността от появата на запек и като последствие от него мастит, метрит и агалаксия.
Важен показател за състоянието на червата е консистенцията на изпражненията. Бременните свине трябва да се изхождат редовно с меки изпражнения. Ето защо трябва да наблюдаваме консистенцията на фекалиите на всички бременни свине.
Употребата на компоненти, които намаляват киселинността на урината, помагат за добрата подготовка за раждането. Те снижават нормалните стойности на рН в урината от 7,5 на 6,6 до 7. Така се намалява рискът от възпаление и инфекции на пикочните пътища и на матката. Така се създава една кисела, неблагоприятна среда за размножение на микроби в урината. Това се постига чрез включването на фосфор-, хлор- и серосъдържащи продукти или на метионин в дажбата. Чрез това окисление се активира мобилизацията на калция в костите. Това действа благотворно за появата на контракциите и за млекообразуването.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X