ДЗЕС8 продължава да обърква земеделците

Няма вече временно затревени площи, те станаха постоянно затревени, отговаряме на зададени въпроси относно ДЗЕС 8

Диана Ванчева

Няма ги вече като юридически съществуващи онези площи, които по регламент в предния период на ОСП се водеха временно затревени площи и за които се подаваха заявления за подпомагане.

Този отговор даваме на фермери, които отправиха въпроси към нас за тяхното бъдещо заявяване, явно заблудили се, че още съществуват.

Към тези площи спадаха смеси от едногодишни треви и тревни фуражи, които бяха обработваеми до 4 години от заявяването им. Но след 5-атата година една и съща подобна площ, заявявана като такъв тип, вече се е превърнала и ще се възприема занапред като постоянно затревена площ.

Що се отнася до познатите като екологично насочените площи, елементи на днешния ландшафт, там предстои разширяване като обхват и елементи. Тези площи също вече станаха трайни елементи по изискванията на ДЗЕС 8. Такива са синурите, единичните или в редица дървета, полските горички, терасите и други подобни.

Както е известно на повечето фермери, именно ДЗЕС 8 е един от стандартите за добро земеделско и екологично състояние, които ще бъдат водещи в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) и дори фермерите, които желаят да се откажат от европейските субсидии, ще трябва да ги спазват.

Именно „осмият“ обаче в лицето на ДЗЕС 8 се оказва един от най-объркващите за стопаните и те непрекъснато задават въпроси как ще го изпълняват, след като е доста усложнен.

Той им налага да заделят минимален дял от обработваемата земя за непроизводствени площи и характеристики в няколко варианта – стопанство над 10 ха да поддържа поне 4% от обработаемата земя като непроизводствени площи, а с над 10 ха – поне 7%, като и тук има подвариации . Освен това са задължени да запазват и поддържат съществуващите характеристики на ландшафта.

Според Аделина Стоянова, директор в дирекция “Директни плащания” земеделците не бива да се притесняват, а трябва да вникнат, че могат да изпълнят тази практика върху елементите на ланшафта. Ако пък правят и допълнителни дейности, ще получават ставка от 286 евро на хектар.

А, ако площите са извън процента, с който изпълняват ДЗЕС-а, те трябва да ги запазват и не ги унищожават. При положение обаче, че на тях изпълняват дейности /като неизползване на продукти за растителна защита, почистване и поддържане/, тогава могат да се надяват на 696,86 евро на хектар, но момент…Първо всеки един от елементите на ландшафта ще се преизчислява по коефициент, за да се преобразува в хектари.

По данни на слоя засега, около 10 хил. хектара е общата площ на тези ландшафтни елементи, които се намират в неземеделски земи и горски територии, които се допират до земеделски масиви.

От Дирекция „Идентификация на земеделските парцели“ още обясниха за фермерите, че земеделските парцели, или т.нар допустими слоеве за подпомагане, в новия програмен период от 2023 г. сега търпят промени. Част от тях остават, други се модифицират, а трети отпадат, според Георги Праматаров, директор на дирекцията. Цифровата ортофото карта продължава да се обновява и тя ще служи за определяне на границите на референтните парцели, тоест физическите блокове, както са познати до момента.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X