Как да храним прасенцата, за да намалим антибиотиците

Датските свиневъди са едни от най-ефективните в Европа. От много години постигат добър прираст и стабилни резултати за опазване здравето на животните. Препоръки на спецове за хранене на малките в ранните етапи от живота им

Първите пет съвета се отнасят до правилното съставяне на дажбите, а останалите три съдържат препоръки как най-добре да се хранят свинете след отбиването им.
1. Защо 20-е процента протеини са толкова важни
Оптималното съдържание на белтъчини в стартерните фуражи е максимум 20 на сто. По-малкият процент ще ограничи прираста, тъй като по-трудно се постига препоръчваният аминокиселинен профил. Високопротеиновите стартери са тясно свързани с риска от възникване на диария. За да се постигнат високи резултати, е нужен плавен преход в храненето – от консумацията само на мляко към твърди фуражи. В тази връзка се препоръчва винаги да се вземат предвид нивата на протеините в храната.
2. Недопустимо е прасенца да гладуват
Голямото количество храна, която приемат прасенцата през първите дни е от решаващо значение за развитието на здрав стомах и черва. За да постигнете това, трябва да използват само висококачествени съставки.
Гладуването през първите дни след отбиването е добре известен проблем, който често води до сериозни проблеми, например диария заради увреждане на стомашната стена. Важно е да се търсят за прасенцата храни с високо съдържание на лесноусвояеми протеини. Едва след това трябва да се обърне внимание на привлекателността и вкуса на фуражите. Високото съдържание на млечни продукти в храните е задължително.
3. Избягвайте стандартния соев шрот
В стартерните фуражи, през първите 14 дни от захранването, да се избягва соевият шрот. Вместо това трябва да се помисли за протеин, който да е подходящ за сукалчетата. Соевото брашно трябва да бъде въведено постепенно след периода на захранване. Стамошно-чревният тракт на прасенцата е изключително чувствителен към трудно усвояемите протеинови източници, каквото е соевото брашно. Неусвоеният белтък ще бъде добра хранителна среда за патогените, които се развиват в организма, а развитието на прасенцата ще бъде забавено заради лошото състояние на червата и стомаха.
4. Трябва да сте запознати с качеството на млякото
Има огромна разлика между „млечните продукти“, които днес се използват в свиневъдството. Някои съдържат обезмаслено мляко на прах с добро качество, а други могат да съдържат неактивирана суроватка или дори растителни протеини. За най-добри резултати се препоръчва да се избере висококачествен млечен продукт и да се коригира съдържанието на лактоза в храната, в съответствие с възрастта на прасенцата. Трябва да се обмисли внимателно смилаемостта на компонентите в заместителите на млякото.
5. Органичните киселини са полезна добавка
Датските проучвания показват, че органичните киселини, които намаляват рН и подобряват хидролизата на протеините, са едни от най-важните добавки по време на отбиването на прасенцата след кърменето. Те намаляват риска от инвазии от Е. coli и Salmonella – често срещана причина за диариите.
Органичните киселини в чист вид трябва да се включват в минимални количества в дажбите на малките – около 0,5%, но за предпочитане е количеството да е до 1% (10 kg на тон фураж). Органичните киселини трябва да бъдат включени в питейната вода в количество от 0,2% (20 мл на 10 литра вода). Изключително важно е да се използват само най-добрите киселини и да се включват постепенно в менюто, така че малките по-лесно да привикнат с тях.
6. Как да научим прасетата да се хранят правилно
Отбиването на прасенцата е ключов момент от живота им. Това е моментът, когато те трябва да бъдат научени да се хранят с твъди храни.Преходният процес трябва да започне още докато сукалчетете са при майка си. Първоначално, заедно с млякото или млекозаместителя, на малките се предлагат малки количества суха храна и течни хранителни добавки. Подхранването започва на 10 – 14-дневна възраст, а дори и по-рано. Препоръчително е да се започне с много малки количества твърда храна, която се дава на порции в режим между пет и осем хранения на ден. Практическият опит показва, че храненето на кратки интервали стимулира високия прием на фураж.
7. Преходът да бъде плавен
Преминаването към нова храна или от течно към сухо хранене трябва да става постепенно, процесът трябва да продължи от три до пет дни. Много е важно да се осигури плавен преход, без да се намали количеството на приемите фуражи. Това става с въвеждането на новите храни на малки порции, така че животните да не усещат драстична промяна на вкуса на храните, с които са привикнали.
8. Хигиената е гаранция за добър апетит!
За прасенцата хигиената на животните и чистотата на местата им за обитаване са също толкова важни, колкото и добрата храна.
Един от най-сериозните проблеми е поддържането на чистотата в свинарника. Решението е в редовната дезинфекция на боксовете и почистване и подсушаване на евентуалните наранявания на животните, с цел да се ограничи развитието на бактериите.
В никакъв случай малките не трябва да бъдат настанявани в студени и влажни помещения. Влажните повърхности създават усещането за минимум 5 градуса по-ниска температура, отколкото при сухи стени Когато температурите са ниски, прасетата изразходват енергия, за да поддържат телесната си температура, и спират да наддават.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X