Фермерите в Южна Франция правят молебен за дъжд

За пръв път от 150 години фермерите в град Перпинян в Южна Франция организират процесия, за да отправят молитва за дъжд за земеделските им култури, предаде ДПА.

Свещеникът Кристоф Льофевър от катедралата „Св. Йоан Кръстител“ заяви, че процесията ще се състои в събота, като ще започне от катедралата и ще стигне до бреговете на река Тет. Tя ще включва мощи на св. Годерик, покровител на земеделците в каталунските територии.

След като изминаха много зимни дни без дъждове в големи части от страната, сега има необичайна суша за това време от годината. Освен че няма валежи, подпочвените води също са изчерпани.

Службата за геоложко-минерални изследвания заяви, че нивата на подземни води са ниски, клонящи към много ниски в 80 процента от региона. Валежите през миналата есен не са били достатъчни, за да компенсират липсата на подпочвени води след горещото и сухо лято.

Ситуацията би се променила, ако завали през идните седмици, преди да настъпи сезонът за засаждане на земеделски култури.

Религиозният ритуал е завръщане към визиготска традиция, датираща от Средновековието.

Изданието „Ендепандан“ съобщи, че идеята е на винопроизводител, който помолил Льофевър да се присъедини към призоваването на светеца покровител на фермерите. След като молитвите в катедралата не са донесли особено количество дъждове, е взето решението за организиране на шествие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X