Георги Радев: Заради сушата състоянието на есенниците в Сливенско не е отчайващо зле, но е лошо

Яна Дамянова

Зърнопроизводителите от Сливенска област засега нямат намерение да протестират по примера на колегите си от Северна България, които изкараха тежките машини на пътя с искане за спиране на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Това заяви Георги Радев- заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен. Според нас, сега, в тази нестабилна политическа обстановка, без редовен кабинет, успехът на подобни частични протестни действия, е под въпрос. За проблема с безконтролния внос на некачествено украинското зърно и превръщането на българската продукция в неконкурентоспособна, ние алармирахме още през септември миналата година, когато излязохме на протест. Сега за съжаление, нашите тогавашни опасения са факт-колегите са на крачка от фалити, качественото българско зърно залежава в складовете, не може да се продаде защото няма на кого, а и цената е нищожна. Ако НАЗ като национална организация реши, че ще излезем на протести в цялата страна, тогава сме готови да отстояваме правата си и да защитим прехраната си.

Проблемът със застояващото в складовите бази миналогодишно зърно ще стане още по-голям само след няколко месеца когато земеделците ще започнат да прибират новата реколта и няма да има къде да я съхранят.

В момента по складовете в Сливенско има най-малко 50 хил. тона пшеница която стои просто така, няма на кой да се продаде, а след три месеца ще влезем в жътва и не знаем какво ще става. Колеги, които обработват 18 хил. декара пшеница до момента са претърпели загуба за над 800 хил. лева. Житото стои там, защото няма търсене, а не защото чакат по-висока цена. Ние знаем, че тя 0,80 лв. за килограм няма да стане, просто идеята беше да се вземат поне 0,60 лв., за да може поне да се избият големите разходи за скъпия тор миналата година“, посочи още Георги Радев.

Той поясни, че към момента пшеницата се продава за около 0,48-0,49 лв./кг. и продължава да пада, което ще е само в ущърб на стопаните.

Състоянието на есенниците в Сливенска област той определи като не отчайващо зле, но лошо. „Валежите тук бяха изключително малко, около 30 литра на квадрат за зимата, за два месеца са падали по 2, 3, по 5 или 6 литра. Докато превали и като духне сливенския вятър след два часа няма помен от дъжда. Нямаме такъв дъжд, който да е със стопанско значение, който да ни даде спокойствие“, посочи още земеделецът. За област Сливен засетите с пшеница площи са 390250 декара, а тези с ечемик 40870 декара.

Заради сушата в Сливенско има много пропаднали площи от рапица, но от пшеница, ечемик и други зърнено-житни култури – няма. „Само на места по селата, където локално е паднало по-голямо количество дъжд, успяха да я спасят, другите я разорахме. Това беше пореден удар по стопанствата ни защото сме вложили за семена, тор и обработки около 50 лв. разходи на декар и това си е загуба за нас“, каза още той.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X