Румънското селско стопанство е изправено пред колапс на фона на масовия внос на зърно в Украйна

Фермерите в съседните на Украйна страни, включително Румъния, произвеждащи зърно, се нуждаят от помощ, за да се конкурират с разпространението на евтино зърно от разкъсаната от войната държава.

Украйна, която е основен световен производител и износител на зърно, получи помощ от ЕС след избухването на войната в Русия и създаде коридори за солидарност, за да може страната да продължи износа си на зърно.

Освен коридорите за солидарност, суспендирането на митата и отпадането на изискването за санитарни и ветеринарни сертификати улесниха навлизането на зърното на пазарите на съседните държави на ниски цени.

В резултат на това Румъния е внесла безпрецедентно много украинско зърно на стойност 13,9% от 1,24 милиарда долара, много повече от всяка друга страна в световен мащаб. Но за зърнопроизводителите в страната това създава тревожна ситуация.

Много румънски фермери виждат продуктите си да седят в складовете повече от година, тъй като не могат да се конкурират с ниските цени на украинското зърно.

Освен това транспортирането на зърно за външния пазар също е почти невъзможно, защото целият логистичен капацитет е съсредоточен върху украински товари, включително в пристанището на Констанца, което е блокирано от украински кораби.

Други критикуват качеството на украинското зърно, тъй като то остава освободено от контрол на качеството и стандартите на ЕС.

„С тези темпове румънският агробизнес ще фалира. Вече е много трудно за мнозина, натрупали са огромни дългове. Ако споразумението за износ на зърно през Черно море не бъде удължено, ще бъде още по-трудно, защото цялата тежест ще бъде прехвърлена върху Румъния, с железопътен транспорт или по земя“, каза Чезар Георге, експерт по зърнения пазар и съветник на земеделския министър Петр Даеа.

Според Георге правителството трябва да помисли за изграждането на частен румънски терминал в пристанището на Констанца, където националните производители могат да продават на вътрешния пазар, а излишъкът може да бъде изпратен на външния пазар.

„Ако не бъдат намерени решения, Румъния ще се превърне просто в транзитна страна и пазар за украинско зърно“, каза Георге пред EURACTIV.

В Полша фермери блокираха движението на камиони на няколко гранични пункта с Украйна в началото на февруари.

Сега всички погледи са насочени към Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, който ще се проведе на 20-21 март.

По-рано през февруари Румъния и пет други страни от региона призоваха ЕС да предприеме мерки за намаляване на проблемите, причинени от увеличения украински внос на зърно. Отговор се очаква в AGRIFISH следващата седмица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X