Грешки, които агрономите могат да избегнат при отглеждане на царевица

Метеорологичните условия са сред най-често посочваната причина за неуспеха при отглеждане на културата, но дали това е така?

Природните условия се посочват като причина за всеки неуспешен сезон при царевицата още преди началото на нейното прибиране. Никой не оспорва факта, че в отделни години метеорологичните показатели могат да бъдат крайно неблагоприятни. В същото време редица специалисти са на мнение, че когато се вземат предвид преобладаващите метеорологични условия, културата по-малко страда от проблеми, причинени от природата.
Царевицата прегоря“ – често чуваме подобни изказвания в стопанства от различни райони на страната. Действително на места реколтата може да претърпи значителни загуби поради високи температури и липса на влага. Като цяло обаче, ситуацията с метеорологичните данни невинаги е причина за неуспеха.
Количеството на валежите през първите осем месеца на годината е от важно значение. Но същевременно е много важно как това количество ще бъде съхранено в почвата без загуби. Възможно е например през март-април валежите да са по-малко, но във втората половина на годината – края на май, юни и юли, да в по-големи количества. Когато валежите имат проливен характер, те уплътняват почвата и не проникват в дълбочина, а вместо това се оттичат. И резултатът е, че тази влага не се акумулира в почвата. Тук основна е ролята на правилния избор на вида обработка на почвата. Температурата също невинаги е основната причина за недостатъчното опрашване на кочана и наливане на зърното.
Неспазването на агротехническите срокове води до последствия за културата
И така, в условия на недостиг на влага в почвата и ниски температури напролет, земеделците бързат да засеят, за да не се изпари и малкото налична влага. Но те не се съобразяват с фактора температура – сеят в студена почва. В условията на студено време съвсем прогнозируемо е, че може да се очаква „млечасване“ на семената при набъбване. В резултат на преохлаждане на семената от ниски температури, се получава намаляване на полската кълняемост и на кълняемата енергия на семената, както и различни хормонални нарушения.
Гъстите посеви не гарантират по-висок добив
Освен това в стремежа за по-високи добиви често се случва сеитбата да се направи при по-голяма гъстота на растенията от препоръчаната. И това е една от основните грешки на земеделците. За правилното гарниране на посевите е необходимо да се вземат предвид както особеностите и изискванията на съответния хибрид, така и условията, при които ще се отглежда. В случай на прогноза за повече или по-малко валежи, е необходимо да се направи допълнителна корекция на сеитбената норма. Ако растенията ще се борят за по-малко количество влага, тогава колкото сеитбата е по-рядка, толкова по-добър ще бъде резултатът.
Понякога в стремежа всичко да се свърши набързо, графикът на полската работа се обърква и се правят прибързани или пък закъснели операции, като например третиране на културата с вегетационни хербициди. Когато това се направи извън оптималния за културата срок, носи риск за културата. Последиците са намаляване на размерите на метлицата и кочана, механично разкъсване на тъканите, лесно пречупване при вятър и др.
Късният цъфтеж носи риск за опрашването
Когато вегетационният период започне в необичайно студено за пролетта време, цъфтежът на царевицата настъпва 5 – 15 дни по-късно от обикновено. А при по-късните хибриди (мнозина преследват възможно по-високо ФАО, тъй като такива хибриди са по-продуктивни), времето на цъфтеж съвпада с периода на високи температури. В резултат на това царевицата е по-слабо опрашена, а там, където е опрашена, кочанът не е достатъчно озърнен. При такива условия по-подходящи са ранозрелите хибриди с FAO 200-300, които се представят по-добре от хибридите с голямо FAO.
Слабата коренова система ограничава потенциала на растението
Дори в случаи, когато температурите не са критично високи, бедата може да дойде от силна суша в критичния период на водопотребление на царевицата – 10 дни до изметляване и по време на цъфтеж. В този период сушата може да нанесе значителна вреда и от това, че почвата е преуплътнена от обработки или проливни дъждове. В резултат царевицата формира слаба коренова система, която не може да снабдява растението с вода и хранителни вещества за формиране на кочан. Това е и една от основните причини за ниските добиви при културата – нарушени хранене и влагоосигуреност на растенията от недоразвита коренова система.
Предшественикът е от ключово значение
Важна роля има и предшественикът на царевицата: особено лошо се отразява сеитбата на царевица след слънчоглед, който извлича много влага от почвата. Негативна е и ролята на монокултурното отглеждане. Когато селекционерите твърдят, че даден хибрид е толерантен към монокултура, те има предвид повторка на посева, а не оглеждането му на едно и също поле години наред. Това съществено увеличава патогенния товар в почвата.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X