Земеделци блокират републикански път, искат водата да не поскъпва

Протест с блокада на главния път от Разград до Търговище планират от Българската асоциация на малинопроизводителите. Митингът ще се проведе утре от 12:00 до 15:00 часа на кръговото кръстовище край село Трапище, съобщиха инициаторите. Проявата е подкрепена от земеделски производители от секторите „Плодове и Зеленчуци“, „Зърнопроизводство“ и „Оризопроизводство“.

Основните искания, които недоволните издигат, са три. Първото е редуциране на цената на водата до равнищата от 2022 година като кризисна мярка. Второто – разработване на дългосрочна държавна политика и стратегия за цената на водата и методика, която да осигури  еднаква цена на водата за всички земеделски производители на плодове и зеленчуци без оглед на стъпалата на доставка на вода, така че тя да бъде достъпна за всички ползватели и те да са поставени при равни условия. Третото – да бъдат чути за критични към момента проблеми в сектор „Плодове и Зеленчуци“.

От Българската агенция на малинопроизводителите са изпратили гневно писмо до министъра на земеделието Явор Гечев. В него се казва, че са искали среща с изпълнителния директор на “Напоителни системи“, за да коментират ценообразуването за сезон 2023 и са получили уверение, че промяна не се очаква. След което била публикувана заповед с нови цени, които са драстично увеличени най-вече в помпения сегмент с до 200%. Това се случва броени дни преди крайния срок за сключване на договори с държавното предприятие за тазгодишния активен земеделски сезон. Което блокира неговото планиране.

Производителите считат, че ценообразуването в момента не се прави прозрачно и по разписана от Министерството на земеделието методика. А така цената на водата за напояване достига до крайните потребители с шоково увеличение.

Авторите на писмото настояват за бързи и адекватни действия и намиране на оптимален вариант.

Припомняме, че в интервю за „Гласът на земеделеца“ от 11 март зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков увери, че ресорното министерство няма да остави селскостопанските производители да платят цената за проблемите в “Напоителни системи“, трупани с десетилетия. Обмислят се различни възможности за държавна подкрепа, обсъждат се различни варианти. За момента спешно се търси работещо решение за тази година, а в дългосрочен план предстои изготвяне на цялостна стратегия за развитието на “Напоителни системи“, за да не се изпада и занапред в подобни неприятни ситуации.

Още по темата вижте ТУК и ТУК.

 

Стоимена Александрова

*Снимка – “Напоителни системи“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X