2023 година ще е преходна за прилагането на новата ОСП

Няколко значими новини съобщи министърът на земеделието Явор Гечев през последните дни

Най-добрата новина, която земеделците получиха от земеделския министър Явор Гечев, е решението на Съвета на министрите на ЕС, че заради тежките екологични изисквания 2023 година ще бъде преходна за прилагането на новата Обща селскостопанска политика, така че при неспазване на изискванията санкции няма да се прилагат.

Министърът съобщи още, че от Кризисния резерв на Европейската комисия България ще получи 16 млн. евро за компенсации на зърнопроизводителите, пострадали от дъмпинговия внос на зърно от Украйна. Тази помощ по информация от МЗм трябва да стигне до зърнопроизводителите преди жътва, за да облекчи разходите по съхраняване на натрупаните количества. Очевидно е, че парите са малко, защото от министерството на земеделието информираха, че на среща с еврокомисаря Януш Войчеховски зам. министър Събев е поискал по-голяма подпомагане.

Министър Гечев предостави актуална статистика за огромните наличности с украинско и нереализирано българско зърно, с което са пълни складовете в страната. Към края на февруари този резерв е с 1,169 млн. тона слънчоглед, пшеница и царевица повече от миналата година. По думите му „имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече. В резултат на това килограм пшеница вече се предлага по 42 ст. за килограм, а килограм слънчоглед – за 80 ст. за кг, или с 30 ст. под миналогодишните нива“.

Министър Гечев  уточни, че  започва създаването на електронна система за проследяване на зърнените наличности.

По отношение на цените за водата за напояване министър Гечев припомни, че МЗм вече се е ангажирало с решаването на проблема и че ангажиментите към фермерите, поети още на първата среща с тях, ще бъдат изпълнени, дори повече от първоначалните намерения.

“Имаме чудесна комуникация с организаторите на протестите, те много добре знаят нашата декларация, че ще решим проблема. Първо е необходима среща с министъра на финансите, намерили сме вътрешни резерви да компенсираме водата така, че да не поскъпва повече от миналата година”, каза още той.
Това ще стане с нотификация на държавна помощ от Европейската комисия, за което се изисква известно време.

За обществено обсъждане вече е пусната Наредба, която ще определя проследимостта на храните по цялата верига – за качеството, количествата и за цените включително. “Досега не е имало електронен регистър, от който да се види всичко до последния килограм храна от къде е дошла, на какви цени, къде е отишла и на какви цени”, каза министърът в ефира на Нова тв. Това е една чудесна новина за българските производители, които вече няма да страдат от внос на земеделски продукти, влизащи в страната ни на безценица и продавани на пазарите на конкурентни цени. ” министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни по пътя им към българския потребител.

Предстои подготовката на друга наредба след тази за проследимостта, която ще даде конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производител и продавач е повече от 25%, те ще трябва да известяват за този марж Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

Във връзка с проверките на границата с Турция министър Гечев гарантира, че редовният кабинет ще завари две работещи държавни лаборатории за анализи на внасяните храни. В момента разтоварната дейност се извършва единственото от БАБХ и цялостния контрол и организация е само от хранителната агенция.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X