SovEcon очаква значително намаляване на реколтата в Русия през следващия сезон

През новия сезон Русия ще произведе 85,3 милиона тона пшеница, става ясно от доклада на аналитичния център SovEcon. Това е с 18,9 млн. тона по-малко от миналата година, но близо до средното за последните пет години.

Намаляването на прогнозата за реколтата спрямо предходната година се дължи на намаляването на площите. Центърът ги оценява на 29,3 млн. тона срещу 29,5 млн. тона година по-рано. Допълнителен фактор е очакването на като цяло средни метеорологични условия на фона на изключително благоприятния минал сезон.

В сравнение с февруарската прогноза прогнозата за реколтата не е променена. Към момента времето за новата реколта е предимно благоприятно. Синоптиците прогнозират температури с 2-5 градуса над нормата до края на март. Въпреки температурните колебания през последните месеци на зимата, като цяло по нивите няма ледена кора.

Обезпечеността на растенията с влага е близка до средната в повечето райони. През последните седмици осигуреността на посевите с влага се подобри значително на юг, където паднаха обилни валежи през втората половина на февруари.

Реколтата от зимна пшеница може да е пострадала в резултат на януарските студове, когато минималните температури в основните райони на нейното производство паднаха до -20-25 °C. Хидрометеорологичният център оценява дела на зимните култури в лошо състояние на 5-6% при средно 4,5%

Очакваме през следващия сезон реколтата да бъде значително намалена, казват анализаторите. Въпреки това, с рекордни преходни запаси, предлагането на пшеница през следващия сезон ще бъде само незначително по-ниско от сегашното.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X