ЕК трябваше да вземе предвид жертвите на Румъния за улесняване на износа на зърно от Украйна, каза румънският президент Клаус Йоханис

Президентът на Румъния Клаус Йоханис коментира днес сумата, предложена от Европейската комисия като компенсация за румънските фермери, засегнати от украинския внос на зърно, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес. Според Йоханис може да се окаже, че данните, предоставени от румънското министерство на земеделието, не са били „обмислени добре“. Йоханис каза също, че ЕК е трябвало да вземе предвид „огромните жертви“, направени от Румъния, за да улесни износа на зърно от Украйна за световните пазари, съобщи специалният кореспондент на Аджерпрес в Брюксел Флорентина Пея.

„Ситуацията е следната: министерството на земеделието предоставя данни на Европейската комисия. Комисията използва формула за изчисление, без да преговаря с никого, и отпуска определени помощи. Възможно е данните, предоставени от министерството, да не са добре обмислени, но не съм ги видял и не мога да ги коментирам. От друга страна, е много странно, че Европейската комисия не води преговори по тези въпроси, а само прилага формули. Според мен тези неща не могат да се решат с подхода на счетоводител. Това са сложни въпроси. Трябва да вземем предвид или поне Европейската комисия трябваше да вземе предвид огромните жертви, които направихме, за да улесним износа на зърно от Украйна за световните пазари. Те не го направиха. Не знам защо, но ще разберем. Жалко е, че подобни крайно бюрократични подходи поставят под въпрос добросъвестността на Комисията“, каза румънският държавен глава преди пролетното заседание на Европейския съвет.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Петре Дая заяви във вторник за Аджерпрес, че сумата от 10 милиона евро, отпуснати на Румъния като подкрепа за фермерите, засегнати от вноса на украинско зърно, е абсурдно малка и поиска от комисаря по земеделието Януш Войчеховски да преразгледа формулата за изчисление.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X