Поскъпват яйцата в Гърция и Европа

Съгласно данните на Общогръцката организация на птицевъдите и производителите, годишните й разходи за 2021 надхвърлят 50 милиона евро, а за 2022 100 милиона евро.

Регистрирано е увеличение с 30,45% на цените на яйцата в Европейския съюз през януари, в сравнение със същия месец през 2022 съгласно данни на Eurostat.

Нарастващата тенденция на цените не остави незасегната и Гърция, която въпреки че не се намира сред страните с най-високо увеличение, отбеляза двуцифренно процентно увеличение, както казват хората от пазара. Може производителите да се опитват да задържат цените, никой обаче на може да гарантира колко ще струват за гърците около 300 милиона яйца, които ще са необходими за Великден.

Между страните на ЕС най-високото увеличение на цените на яйцата бе отбелязано в Чехия (85% през януари в сравнение с януари 2022),   последваха Унгария (80%) и Словакия (79%). Хората от пазара считат, че тези увеличения които се отбелязват в цяла Европа, се дължат на високата цена на фуражите, на високата цена на енергията, но и на проблеми причинени от птичия грип, който покруси много страни от 2021 намалявайки значително производството.

В Гърция, въпреки че не отбелязваме проблеми с птичия грип, значителното увеличение на цените на животинските храни и енергия, което през 2022 надмина 45% в съчетание с цяла серия от други увеличени разходи, като цената на опаковката, транспортните разходи и трудовото възнаграждение, захраниха увеличението на цените на яйцата, въпреки факта, че производителите абсорбираха голяма част от тези увеличения, рискувайки оцеляването на производителните им единици.

А за Великденските празници никой не може все още да предвиди търсенето което ще има, а това е нещото което ще определи и цените на яйцата. А специалистите от бранша отбелязват, че тази година Великден за католиците е по-рано от този за ортодоксалните християни и това ще увеличи износа на яйца.

Превод от гръцки Мирослава Скарлату

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X